27. studenoga bl. Bronislaw Kostowski – papa Ivan Pavao II. beatificirao 108 svećenika i drugih mučenika nacističkih logora!

Foto: catholicsaints.info/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

U logoru Dachau blizu Münchena u Bavarskoj, ubijen je blaženi Bronislaw Kostowski, mučenik, koji je za vrijeme vojne okupacije Poljske u ratu bio podvrgnut okrutnim mučenjima u zatvoru  i tako je zadobio palmu mučeništva. Papa Ivan Pavao II. 1999. godine podigao ga je na čast oltara s drugih 107 žrtava istog progona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U logoru Dachau blizu Münchena u Bavarskoj, blaženi Bronislaw Kostowski, mučenik, koji je za vrijeme vojne okupacije Poljske, bio podvrgnut okrutnim mučenjima u zatvoru  i tako je zadobio palmu mučeništva.Imao je samo 27 godina kada je ubijen u logoru na današnji dan 1942. godine. Papa Ivan Pavao II. 1999. godine podigao ga je na čast oltara s drugih 107 žrtava istog progona.

Tih 108 katolika, poznatih kao blaženi poljski mučenici, beatificirani su ili kanonizirani od pape Ivana Pavla II. kao žrtve nacista. Tu je ukjlučena 3 biskupa mučena i ubijena od Nijemaca, 52 svećenika, 26 časnih sestara, nekoliko sjemeništaraca i katolika laika.

Oni su ubijeni u logorima Auschwitz, Dachau, Sachsenhausen, te zatvorima u Dresdenu i drugdje. Veliki broj svećenika i katolika nacisti su ubili već 1939. godine, osobito u nepoznatom i skrivanom masakru u Piasnici, drugoj Katynskoj šumi gdje su komunistički krvnici i Hitlerovi saveznici SSSR ubili brojne svećenike. Tamo je, slično Katynskoj šumi ubijeno između 12-14.000 Poljaka intelektualaca, svećenika, časnika i drugih. Najpoznatija mučenica tog pokolja je časna sestra Alicja Kotowska, poglavarica katoličkog reda Uskrsnuća Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svećenićki blok” u logoru Dacahau

Osim Poljaka, nacisti su samo u logoru Dachau ubili 411 katoličkih svećenika Nijemaca, te stotine drugih među kojima i svećenike Hrvate. U logoru je postojao i poseban „svećenički blok“ samo za kler. Lista žrtva katoličkih svećenika ubijenih od nacista je velika. Stječe se dojam da se to namjerno prešućuje s namjerom da se katolike i Crkvu etiketira kao suradnike s nacistima. To se posebno pokušavalo u Hrvatskoj u doba Jugoslavije kroz lik blaženika i pravednika kardinala Alojzija Stepinca, a takva politika je na djelu u Srbiji i dan danas.

Istina je  sasvim drugačija, nacizam koji u bazi ‘vjerovanja’ ima socijalizam, rasizam, a dobrim dijelom i vjerovanje u poganske nordijske bogove, mrzio je katolicizam. Mrzio je kršćanstvo jer ga je smatrao vjerom koja podržava slabosti: milosrđe, praštanje, molitvu, pomaganje siromaha, pravo na život svakoga bez obzira na rasu i naciju, ljubav prema bližnjemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacizam, koji je htio stvoriti superiornog nadčovjeka, te je kršćanske kreposti prezirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.