27. sudenoga 1991. Zločini srpske vojske – ubijanja, silovanja i mučenja civila u Smilčiću

Foto: snimka zaslona

O ubijanjima i progonima Hrvata u selima oko Zadra, Benkovca i Obrovca malo se zna. Ne bi se znalo gotovo ništa da četnici nisu ubili djeda poznatog nogometaša Luke Modrića u Zaton ponad Obrovca.

Sramota je to hrvatskih medija, politike, ali i pravosuđa koje nije osudilo najveći dio srpskih zločinaca.

U Smilčiću, okupiranom selu nedaleko Zadra, gdje je ostalo samo nekoliko Hrvata staraca, civilna policija UN pronašla je 27. sudenoga 1991. dvije ubijene osobe.

U jesen 1991. godine u selu je ostalo tek 40-ak Hrvata, koji su prolazili svakodnevna maltretiranja, a šestero nedužnih civila je i ubijeno, rekao je agronom Branko Arbanas iz Smilčića, benkovački vijećnik, kojem su srbočetnici na kućnom pragu ubili baku i djeda, piše Zadarski list

Branko Arbanas je na prvom obilježavanju 2011. godine bio predsjednik mjesnog odbora Smilčić, a Branko Kutija gradonačelnik Benkovca.  Nakon polaganja vijenaca i svete mise u župnoj crkvi Gospe od zdravlja  prije osam godina pročitana su dva potresna svjedočanstva prognanih  Hrvata, Mirka Anića i Budimira Arbanasa kojem su ubili brata i nevjestu.

– Pisma su sačuvana a u njima je između opisano rušenje crkve do  temelja u studenom 1991. i postupak razmjene u kojoj su uspjeli doći u  Zadar, rekao je Arbanas.

Smilčić je stradalo u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su  srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu,  ubijali nedužne civile, mučili, silovali žene, ostala je pustoš.

– Ne obilježavamo ovu tužnu obljetnicu da bi nekog mrzili već se  želimo sjetiti naših nevinih žrtava. Za ta barbarska ubojstva nitko nije  odgovarao i priveden pravdi, poručio je Branko Arbanas.

Poslije tih zločina i strahota, sve srpske obitelji, osim jedne lojalne  hrvatskim vlastima, izbjegle su iz Smilčića. U Smilčiću postoji crkva  Gospe od Zdravlja, koju su tijekom Domovinskog rata do temelja minirali i srušili srbočetnici iz Smilčića,  kao i pravoslavna crkva Sv. Arhanđela, koja je dovršena i uređena tek u slobodnoj hrvatskoj državi.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zadarskilist.hr