27. veljače 1900. osnovan Bayern – klub koji je Hitler mrzio

Na današnji je dan 27. veljače 1900. 11 nogometaša iz Münchenskog gimnastičkog kluba osnovalo je danas jedan od najslavnijih nogometnih klubova svijeta Bayern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već za nekoliko mjeseci postigli su značajne rezultate ušavši u polufinale Južnonjemačkog prvenstva.

S dolaskom Hitlera na vlast iz kluba je morao otići predsjednik Židov, a ekipa je voljenog predsjednika posjećivala u izgnanstvu u Švicarskoj. Trener Dombi, također Židov, preselio se u Nizozemsku gdje je zauzeo trenersku poziciju u  Feijenoordu u Rotterdamu.

Sljedećih godina, Bayern se “rasuo” zbog takve situacije i nastupao je u regionalnoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nakon Drugog svjetskog rata uslijedila je obnova kluba, ali prvih 20 godina Bayern je bio samo osrednji klub. Dolaskom Hrvata Branka Zebeca na čelo kluba počinje streloviti uspon krajem šezdesetih i tijekom sedamdesetih godina kad su u njemu igrali velikani poput Franza Beckenbauera, Gerda Müllera i Seppa Maiera. Sa Brankom Zebecom Bayern je postao prvi klub koji je osvojio i Bundesligu i Kup u istoj sezoni, što je još veći uspjeh jer je tijekom te sezone Zebec imao samo 13 igrača na raspolaganju!

Prije Branka Zebeca temelje klubu postavio je još jedan trener Hrvat, veliki Zlatko „Čik“ Čajskovski.

Bayern je volio Hrvate i Hrvati Bayern, osobito za vrijeme Jugoslavije veliki broj hrvatskih domoljuba simpatizirao je taj klub jer je bio iz prijateljske Bavarske i imao pridjev – katolički!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tih vremena postoji istinita priča da je Bayern klub njemačkih katolika. Naime, Bayern je ubrzo 60-ih postao ljubimcem Bavaraca katolika koji su ogromna većina u toj „najkatoličkijoj njemačkoj zemlji“, za razliku od glavnog grada Munchena gdje je veći dio ljudi navijao za konkurentski TSV Munchen 1860. To je i razumljivo jer je vjerska slika glavnog grada imala mnogo veći udjel protestanata nego sama Bavarska.

Bayern je uskoro nadrasao Bavarsku, pa i Njemačku i postao jedan od najvećih klubova svijeta sa 5 titula Lige prvaka i još 5 finala istog natjecanja!

Nezaboravna generacija na čelu sa velikim „Kaiserom“ Franzom Beckenbauerom uspjela je to tri puta zaredom 1974., 1975. i 1976. To nije nikada nitko uspio osim slavnog Ajaxa sa Johanom Cruijfffom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.