28. lipnja 1930. rođen Krešimir Šipuš – poznati hrvatski dirigent i skladatelj

Foto: Thinkstock

Hrvatski dirigent i skladatelj Krešimir Šipuš rođen je na današnji dan u Zagrebu 1930. godine. Studij kompozicije završio je u klasi Stjepana Šuleka, a nastavio ga je u Parizu, gdje je pohađao predavanja Oliviera Messiaena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dirigiranje je počeo učiti kod Milana Horvata u Zagrebu, a zatim se usavršavao kod Igora Markeviča u Salzburgu. Dobitnik je i Druge nagrade na poznatom Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata u Besançonu, u Francuskoj, što mu je otvorilo vrata međunarodne karijere koju je započeo u Parizu.

Bio je dirigent Zagrebačke opere (1964. – 1965.), šef-dirigent Simfonijskog orkestra u Cannesu (1964. – 1972.), šef-dirigent Zagrebačkih simfoničara RTV Zagreb (1968. – 74.) te glavni tajnik Muzičkog biennala Zagreb (1974. – 75.). Nastupao je s poznatim orkestrima poput Filharmonije iz Osla, Staatskapelle Dresden, Berlinskog radijskog i Pariškog nacionalnog orkestra, a gostovao je i u mnogim opernim kućama.

Od 1976. pa do umirovljenja i smrti 2014. bio je umjetnički ravnatelj i profesor Državne operne akademije u Oslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.