28. srpnja sveta Alfonza Muttathupadathu – upoznajte prvu sveticu iz Indije

Indijska poštanska marka s likom sv. Alfonze iz 1996., commons.wikimedia.org

Prva je proglašena svetica sa tla Indije.

Sv. Alfonza-Anna Muttathupadathu, rodila se u obitelji Muttathupadathu u Apukara (Kreli, Indiji) 19. kolovoza 1910. Krštena je po siro-malabarskom obredu i dobila ime Ana.  Rano je ostala bez roditelja pa su se za nju brinuli tetka i  baka. Rano je osjetila redovnički poziv. Godine 1927 stupila je kao kandidatica u samostan klarisa i završila novicijat. Godine 1931. polaže privremene zavjete, a trajne 1936. u samostanu klarisa u Malabaru u Bharanananu. Već od novicijata je osjetila zdravstvene poteškoće.

Tokom vremena se pogoršavala njezina bolest do teških muka s rakom. Prihvatila je trpljenje kao žrtvu ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Govorila je: “Osjećam da mi je Gospodin dao milost patnje. Dan bez trpljenja meni se čini kao da je izgubljen” .

Preminula je na glasu svetosti 28. srpnja 1946. Na njezin grob počeli su hodočastiti uz katolike muslimani i hindusi. Biskup Palai je 1955. započeo biskupski postupak za njezino proglašenje blaženom. Papa Ivan Pavao II. ju je proglasio blaženom 8. veljače 1986., a papa Benedikt XVI. ju je na trgu Svetog Petra u Rimu proglasio svetom 12. listopada 2008.

Prva je proglašena svetica sa tla Indije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr