29. lipnja 1776. Kalifornija – gradove osnovali franjevci, a smokve i vinovu lozu donijeli Hrvati

vinovu lozu
Foto: picdrops/flickr

Prve sadnice smokava u Kaliforniju donio je hrvatski iseljenik iz Dalmacije Stjepan Mitrović 1883. godine, koji je iz rodnog kraja naručio dostavu tisuću sadnica smokava. Dokazano je da i čuveno kalifornijsko vino zinfandel potječe od loze gotovo zaboravljenog kaštelanskog crljenka, autohtone hrvatske sorte koju su u Kaliforniju donijeli hrvatski iseljenici iz okolice Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> (VIDEO) Srušeni kipovi sv. Junipera: Ljevičari u San Franciscu i Los Angelesu srušili spomenik zaštitnika Kalifornije

Blaženi Junípero Serra osnovao je čak devet prvih misija u Kaliforniji

Krajem lipnja 1776. franjevac Francisco Palou osnovao misiju sv. Franje Asiškog na mjestu današnjeg San Francisca.

Naselja američke savezne države Kalifornije osnovali su španjolski katolički misionari franjevci. Zbog toga većina kalifornijskih gradova nosi imena katoličkih svetaca. Kalifornija je bila dio nezavisnog Meksika, a SAD ju je osvojio u Američko-meksičkom ratu 1846. – 1848. godine.

Blaženi Junípero Serra, franjevac i misionar, osnovao je čak devet prvih misija u Kaliforniji. Te misije imale su neobično veliko značenje za nastanak Kalifornije, jer su većinu današnjih kalifornijskih gradova utemeljile takve katoličke misije. To je očigledno i iz imena tih gradova, koji su većinom uzeti po svecima Katoličke Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznata misija San Francisco de Asís (Sveti Franjo Asiški) osnovana je 1776. godine na području današnjeg velegrada San Francisca. Misija Santa Clara (Sveta Klara) osnovana je sljedeće godine na području današnjeg istoimenog kalifornijskog grada.

Bl. Junípera Serru smatra se zaslužnim, između ostaloga, za donošenje u Kaliforniju prehrambenih kultura koje su postale osnova poljoprivredne proizvodnje u tim krajevima – naranača, maslina, limuna, grožđa, te ovaca, koza, goveda i konja.

Inače, prve sadnice smokava je u Kaliforniju donio hrvatski iseljenik iz Dalmacije Stjepan Mitrović 1883. godine, koji je iz rodnog kraja naručio dostavu tisuću sadnica smokava. Dokazano je da i čuveno kalifornijsko vino zinfandel potječe od loze gotovo zaboravljenog kaštelanskog crljenka, autohtone hrvatske sorte koju su u Kaliforniju donijeli hrvatski iseljenici iz okolice Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka TV u Hrvatskoj (Kaštela) – postojbina vinove loze iz koje se dobiva slavno kalifornijsko vino Zinfandel

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.