29. ožujka sveti Bertold – pustinjak koji je želio živjeti poput svetog Ilije

Foto: zupa-svkriz.hr

Njegov osobni ideal kao i njegovih prijatelja bio je živjeti poput Ilije.

Podrijetlom je iz Silignaca kod  Limogesa (jugozapadna Francuska). Nakon poraza križara u II. križarskom ratu 1155. stigao je s ostalim hodočasnicima na brdo Karmel Palestina, danas Izrael), na Ilijinom izvor, ostao kao pustinjak. Zajednica pustinjaka odabrala ga je 1185. za svog poglavara.  Njegov osobni ideal kao i njegovih prijatelja bio je živjeti poput Ilije. Smjestili su se oko Ilijine špilje gdje je sada samostan karmelićana Maris stella.

Nakon Bertoldove smrti 1195.godine  bio je sahranjen u ruševinama jednog samostanaiz doba križarskih ratova u Wadi es-Siah (zapadni Karmel.). Kao poglavara nasljedio ga je  Sveti Brocard. Braatstvo Karmelu je 1214. prihvatilo Pravilo što ga je za njih sastavio jeruzalemski patrijarh Sveti Albert koji je stolovao u utvrdi Acri, a potvrdio papa Honorje III.  1226. godine. Nakon provale Saracena 1238. pustinjaci napuštaju boravak na Karmelu te se povlače na Zapad. Od ovog bratstva proizašao je red “Braće Naše Drage Gospe od Karmela” godine 1247.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/sveci.net