29. prosinca 1991. Zločini srpske vojske – masakr i četničko iživljavanje nad Virovitičanima

1991.

Dio Virovitičana je odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, što se moglo vidjeti na fotografijama s obdukcijskog fotoaparata, na kojima su se jasno vidjele ozljede koje su bile rezultat iživljavanja nad zarobljenima. To se dogodilo u selu Brusnik, istočno od Pakraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zapovjednika Vinka Belobrka, stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Dana 29. prosinca 1991. godine u završnici operacije Orkan ’91, kojom se oslobađao okupirani teritorij Zapadne Slavonije, u zasjedi je poginulo ili ubijeno nakon zarobljavanje dvanaestero hrvatskih branitelja i junaka iz Virovitice.

Naime, nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio je snaga 2. bataljuna pokušao ovladati selom Brusnik kako bi se zauzeli što povoljniji položaji te omogućila što bolja zaštita osvojene prometnice. Međutim, uslijed složenih zemljišnih uvjeta i niza nepovoljnih okolnosti, hrvatski su branitelji upali u zasjedu, piše braniteljski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći se dio pripadnika uspio izvući iz zasjede, no dvanaestorica Virovitičana, na čelu sa zapovjednikom Vinkom Belobrkom, ostalo je okruženo snažnim neprijateljskim snagama. Ubrzo se doznalo kako je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, što se moglo vidjeti na fotografijama s obdukcijskog fotoaparata, na kojima su se jasno vidjele ozljede koje su bile rezultat iživljavanja nad zarobljenima.

Uz Vinka Belobrka, stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Nad njima je počinjen ratni zločin jer je većina njihovih ozljeda nastala izvan borbe, nakon zarobljavanja, a službenim se datumom njihove pogiblje vodi 7. siječnja, kada su preuzeti i njihovi posmrtni ostaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.