29. rujna 1991. Zločini srpske agresorske vojske (Bjelovar) – u Srbiji i tzv. RS spomenike i ulice dobivaju zločinci JNA i četnički vojvode

Foto: snimka zaslona

Major JNA Milan Tepić je, ne želeći Hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo, ali i ubio jedanaest mladih hrvatskih dragovoljaca i branitelja rodne grude.

Ime ovog psihopata i masovnog ubojice danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu.  Ulice, trgove i spomenike imaju brojni četnički koljači i vojvode kao Draža Mihailović, Vuk Kalaitović, Uroš Drenović, Rade Radić, pa čak i Ravnogorski pokret u Banja Luci.

Studentski dom na Palama nosi ime Radovana Karadžića, u Bijeljini Trg Draže Mihailovića, u selu Božanovići (Kalinovik) ulica Ratka Mladića, kao i u Vracama (Sarajevo) gdje ovaj zločinac ima spomen ploču. U Kragujevcu postoji ulica Draže Mihailovića, kao i brojni spomenici u Srbiji i Republici Srpskoj

Major JNA Tepić – “Veliki junak” za Srbe i Srbiju

“Osjećam se kao da sam jučer izgubio sina Dražena. Kao čovjek to moraš prihvatiti. I prihvatio sam. Ali dao bih sebe, svoj život, da ga vratim”, govori otac Vinko Pervan.

Njegov sin Dražen, s tek napunjene 22 godine, poginuo je s još desetero suboraca 29. rujna 1991. godine na Barutani, bjelovarskom prigradskom naselju. Prilikom ulaska naših branitelja u područje skladišta u kojem se nalazilo 1700 tona eksploziva, major JNA Milan Tepić skladište je dignuo u zrak. Dimnu gljivu koja se podigla iznad kratera dubokog 10 metara sa strepnjom je gledao i Vinko Pervan, radeći tad kao šef čuvarske službe u tvornici autodijelova, piše 24sata.hr

– Eksplozija je bila strašna. Da dečki iz našeg diverzantskog voda nisu uspjeli razminirati devet od deset skladišta, razmjeri eksplozije bili bi puno veći, gotovo kao i potres koji je razorio Skoplje 1963. godine. U tom skladištu bilo je jako puno streljiva, oklopnih vozila, tenkova i granata. Oba moja sina, i Dražen i dvije godine stariji Damir, bili su branitelji.

“Da mi je sin poginuo, saznao sam mnogo kasnije. Svi su nakon eksplozije tražili svoje najmilije, bilo je puno poginulih. Damir je bio ranjen, a Dražen je poginuo. Posmrtne ostatke mog sina nisu uspjeli naći jer su izgorjeli”, sa silnom tugom u glasu priča neutješni otac Vinko.

Milan Tepić, kojeg Srbija proglašava narodnim herojem i kojem su podigli spomenik u Beogradu, svojim suludim činom u smrt je odveo 11 branitelja: Vladimira Makara, Sinišu Paunovića, Dražena Pervana, Ivana Cvrtilu, Eduarda Kukala, Stjepana Legčevića, Nikolu Petrića, Marija Šimića, Ivana Trogrlića, Marka Tukerića i Milana Vukovića.

Ratni zapovjednik obrane Bjelovara, Stjepan Budinski, iznova podsjeća da je 29. rujna 1991. godine, dizanjem u zrak jednog borbenog kompleta. na Barutani počinjen zločin u kojem su mnogi branitelji izgubili život.

– Bjelovarska mladost iskazala je neviđenu hrabrost koja se najbolje očitovala u prvim danima rata, dok su četnici i tzv. JNA potvrdili da im ništa nije sveto i da su spremni na najveća zvjerstva kakva se teško može pronaći u povijesti ratovanja – zaključio je Budinski.

Major JNA Milan Tepić u Beogradu je dobio spomenik 26 godina nakon smrti. Taj potez zgrozio je cjelokupnu hrvatsku javnost. Ministarstvo hrvatskih branitelja ističe da se Vlada Srbije veličanjem tog terorističkog čina poistovjećuje s tom velikosrpskom idejom i politikom.

U Beogradu je dobio na Savskom Vencu ulicu koja se zove Heroja Milana Tepića, 11000 Beograd (Savski Venac).

 

Otvaranju spomenika zločincu Milanu Tepiću bili su prisutni ministar Vulin i dužnosnici Vlade Republike Srbije

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr