29. siječnja sveti Konstancije (Perugia) – biskup i mučenik iz II. stoljeća

svantun-rijeka.hr

Legendarni opis njegova mučeništva kaže kako je bačen na lomaču, ali mu vatra nije naškodila, makar su ga bacili na lomaču tri puta. Napokon mu je od­sječena glava 178. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

O svetom Konstanciju svjedoči starodirevna crkva u Perugii koja je njemu posvećena, kao i njegove relikvije koje se u njoj čuvaju, a ujedno je i prvotni zaštitnik toga grada.

Perugia – crkva svetog Konstancija (chiesa di San Costanzo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: it.wikipedia.org

Konstancije je živio u gradu Perugii kao angažirani kršćanin mlade Crkve. Izabran je za biskupa toga grada kad mu je bilo 30 godina. Kao biskup pokazao se razborit, pronicav, zreo i postojan, upravo providonosan za ono teško vrijeme pro­gonstva mlade Crkve sa strane cara Marka Aureliija. Kao kršćanin, biskup, bio je prijavljen, uhvaćen i osuđen na smrt zajedno s drugim kršćanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni opis njegova mučeništva kaže kako je bačen na lomaču, ali mu vatra nije ništa naškodila, makar su ga bacili na lomaču tri puta. Napokon mu je od­sječena glava 178. godine.

Photo: it.wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.