29. siječnja sveti Konstancije (Perugia) – biskup i mučenik iz II. stoljeća

svantun-rijeka.hr

Legendarni opis njegova mučeništva kaže kako je bačen na lomaču, ali mu vatra nije naškodila, makar su ga bacili na lomaču tri puta. Napokon mu je od­sječena glava 178. godine.

 

O svetom Konstanciju svjedoči starodirevna crkva u Perugii koja je njemu posvećena, kao i njegove relikvije koje se u njoj čuvaju, a ujedno je i prvotni zaštitnik toga grada.

Perugia – crkva svetog Konstancija (chiesa di San Costanzo)

Photo: it.wikipedia.org

Konstancije je živio u gradu Perugii kao angažirani kršćanin mlade Crkve. Izabran je za biskupa toga grada kad mu je bilo 30 godina. Kao biskup pokazao se razborit, pronicav, zreo i postojan, upravo providonosan za ono teško vrijeme pro­gonstva mlade Crkve sa strane cara Marka Aureliija. Kao kršćanin, biskup, bio je prijavljen, uhvaćen i osuđen na smrt zajedno s drugim kršćanima.

Legendarni opis njegova mučeništva kaže kako je bačen na lomaču, ali mu vatra nije ništa naškodila, makar su ga bacili na lomaču tri puta. Napokon mu je od­sječena glava 178. godine.

Photo: it.wikipedia.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr