29. travnja 1991. osnovana 3. gardijska brigada „Kune“ – heroji Vukovara i junačke Slavonije

Foto: morh.hr

Na današnji dan 29. travnja 1991. ustrojena je poznata elitna postrojba Zbora narodne garde – 3. gardijska brigada, poznatija kao „Kune“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna bojna te slavne brigade bila je smještena u Vukovaru i dala je nemjerljiv doprinos obrani grada heroja. Njeni pripadnici srušili su prva tri zrakoplova u Domovinskom ratu, od kojih dva 24. kolovoza 1991. u gradu Vukovaru.

Brigada slavi upravo na današnji dan 25. godina svoje velike povijesti i poziva sve Osječane, Slavonce i Hrvate da se pridruže spomenu na poginule hrvatske mladiće i te slavne dane naše Domovine.

Početkom velikosrpske pobune 3. brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Tijekom 1991. na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom sastavljena od mladića iz Slavonije, ova postrojba dala je nemjerljiv doprinos obrani grada Vukovara, kao i Bogdanovaca i okolnih mjesta grada-heroja. 4. bojna 3. gardijske brigade iz Vukovara imala je 306 pripadnika, a poginulo je 84 hrvatska mladića. Oko 200 mladića iz te bojne je ranjeno ili završilo u koncentracijskim logorima u Srbiji. Do rujna mjeseca bila je praktički zapovjedna brigada u Vukovaru. Njeni pripadnici su srušili tri prva zrakoplova JNA u Hrvatskoj.

„Kune“ su sudjelovale u obrani i drugih najtežih dijelova bojišnice 1991.: Osijek, Nuštar, Bijelo Brdo, Ivanovac, Erdut, Sarvaš, Dalj, Laslovo, Tenja i dr.

Narod.hr prenosi poziv na proslavu 25. godina slavne 3. brigade:
Dana 29. travnja 2016. godine obilježava se 25. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade “Kune”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:
9,30 sati okupljanje pred crkvom Sv.Obitelji, Paška bb, JUG II, Osijek
10,00 sati Sveta misa
12,00 sati polaganje vijenaca kod Kapelice Kraljice mira, lijeva obala rijeke Drave
12,45 sati kretanje u Hrvatski dom Tenje
14,00 sati pozdravni govor
14,15 – 17,00 sati prigodni domjenak i druženje

„Kune“ u Vukovaru i Slavoniji

Obrana grada Vukovara (Bogdanovci, Borovo Selo, Marinci-Henrikovci, proboj zaVukovar)
U obrani grada Vukovara do njegovog zauzimanja od strane JNA neprekidno sudjeluje jedna bojna „Kuna“ U vrijeme najžešćih napada na Vukovar u studenom 1991. godine postrojba sa snagama jačine dviju pješačkih bojni pokušava izvršiti proboj okruženja Vukovara. 13. studenog 1991. posljednji pokušaj proboja za Vukovar. Prvi puta tijekom Domovinskog rata sudjeluje cijela brigada u akciji, do tada sudjelovanje bilo po bojnama i taktičkim grupama.
Zapadna Slavonija (Gornji Bogićevci, Kosovac, Donji Bogićevci, Čovac, Smrtići,Pivare)
Tijekom bojnih djelovanja 1991. godine od početka pobune, kao i nakon uključenja JNA u osvajanje hrvatskog državnog teritorija na prostoru Zapadne Slavonije, 3. gardijska brigada na tom prostoru sudjeluje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sa snagama jačine jedne pješačke bojne.
Zauzimanje vojnih objekata (Osijek, Đakovo, Našice, Slavonski Brod, Vinkovci)
Zauzimanjem vojnih objekata, putem pregovora ili na nasilan način, postrojbe 3. gardijske brigade se u značajnoj mjeri naoružavaju, ujedno umanjujući mogućnost obavještajnih djelatnosti JNA prema obrambenih snagama Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kune“ – junaci Maslenice i „Bljeska“

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993., nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. brigade snage jedne bojne. Imala je ključnu ulogu u obrani sela Kašić i oslobađanju Masleničkog Ždrila. Uz velike žrtve spriječen je prodor velikosrba pod zapovjedništvom zločinca generala Mladića prema Maslenici i Zadru. I danas u Kašiću stoji spomenik i ploča sa poginulim imenima junaka ravne Slavonije na dalmatinskom kamenu.

Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela RH u akciji “Bljesak”, s dvjema taktičkim skupinama, oslobodivši Okučane. Sudjelovanje u pobjedničkoj akciji izvodila brigada iz smjera Novske pravcem istok preko cijele okupirane zapadne Slavonije do Okučana.

Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi zapovjednik „Kuna“ bio je Ivo Petrinović, a za njime slijede ratni zapovjednici: Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić, Mladen Kruljac i Marko Leko.

Ovaj tekst je napisan u spomen na slavne bojovnike i poginule domoljube 3. brigade. Sjetimo se naših poginulih mladića u Domovinskom ratu i pomolimo za njihove duše!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.