3. listopada sveti Teofil – prvi crkveni pisac koji je upotrijebio izraz „Trias” (Trojstvo) za Boga

Foto: catholic.org

Teofil je prvi crkveni pisac koji je upotrijebio izraz „trias” (trojstvo) za Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Teofil, biskup. Teofil nije samo svetac nego i plodan pisac kršćanske starine. U svojim spisima spominje kako se rodio u predjelu između dviju edenskih rijeka Eufrata i Tigrisa. Potječe iz poganske obitelji. Odgojen je u helenističkom duhu, a iz njegovih djela se vidi kako je poznavao i židovski jezik. Obratio se na kršćanstvo u odrasloj dobi. Na taj potez potaklo ga je čitanje Svetog pisma. Prema povjesničaru Euzebiju, izabran je za antiohijskog biskupa 169. godine kao šesti nasljednik svetoga Petra i četvrti svetoga Ignacija. Upravljao je anitiohijsikorn crkvom do 185. godine.

Uz to što je Teofil bio upravitelj jedne tako vitalne crkvene zajednice, on je bio i majstor pera. Sigurno znamo za njegove tri „Knjige Autoliku”. To su tri različita spisa koja se odnose na razgovor Teofila i Autolika, poganina koji ga prekorava zbog obraćenja na kršćanstvo. Teofil je prvi crkveni pisac koji je upotrijebio izraz „trias” (trojstvo) za Boga. O ljudskoj duši uči kako nije stvorena ni smrtna ni besmrtna, nego ona postaje takva prema odluci slobodne volje. Teofil je također prvi pisac koji je izričito govorio o nadahnutosti Novoga zavjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.