3. ožujka 1798. rođen Fortunat Pintarić – tko je franjevac koji je prvi hrvatski skladatelj fuga?

Foto: laudato.hr

Glazbeni pedagog i skladatelj Fortunat Pintarić rodio se 3. ožujka 1798. u Čakovcu. Do 1926. godine, kada je postao gvardijan zagrebačkoga Franjevačkog samostana, radio je kao magistar klerik, kantor, orguljaš, učitelj orguljanja i pjevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1830. do 1832. bio je vikar samostana u Varaždinu. Iz Zagreba se 1835. vratio u Varaždin gdje je od 1852. radio kao gimnazijski profesor,  a nakon toga bio gvardijan franjevačkog samostana u Virovitici i Koprivnici gdje je umro.

Pintarić je autor 28 misa, zatim 21 orfetorija, himni i popijevki u okviru duhovnih vokalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi te 27 instrumentalnih skladbi. Svoja je djela skladao u ciklusima.

Prvi je hrvatski skladatelj fuga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzikolog i skladatelj Miho Demović kulturnoj je javnosti 1999. godine, povodom 150 obljetnice objavljivanja prve hrvatske štokavske crkvene pjesmarice za školsku mladež, predstavio Knjigu pjesmah Fortunata Pintarića, čiji najstariji napjevi datiraju u 11. stoljeće. Muzikologinja Marija Riman i franjevac Petar Antun Kinderić 1998. objavili su sveobuhvatnu knjigu o Pintarićevu životu i djelu – Hrvatski skladatelj Fortunat Pintarić. Njegova glazbena ostavština većinom nije sačuvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.