3. prosinca 1991. Zločini srpske vojske – čak 942 ubijene osobe na Banovini

Foto: snimka zaslona

Na nevelikom prostoru, koji je do rata pripadao općini Hrvatska Kostajnica, a danas je razdijeljen na više općina, otkriveno je devet masovnih grobnica. Četnički zločini na Banovini nad Hrvatima bili su najgori u ratu u Hrvatskoj, uz one u istočnoj Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sisačko-moslavačkoj županiji ubijene su ili nestale 942 osobe (272 su ekshumirane iz masovnih grobnica i 453 iz pojedinačnih), a traži se još 217 nestalih.

U noći sa 3/4. prosinca 1991. godine, u već tri mjeseca okupiranim Kukuruzarima, četnici su ubili tri civilne osobe.

Ovo nije bio prvi zločin u Kukuruzarima, jer je u rujnu 1991. prilikom pada Hrvatske kostajnice u to obližnje selo odvedeno 15 zarobljenih gardista, policajaca i civila, te ubijeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki dio zarobljenih je prebačen tih dana preko rijeke Une u Bosansku Kostajnicu. Od toga dijela paravojne četničke snage odvajaju 15 ljudi, devet djelatnika MUP-a, osam pričuvnih i jedan djelatni, dva djelatnika HV-a i četiri civila. Nakon toga im se gubi svaki trag i ne zna se  točan dan kada su pogubljeni. Odvedeni su na područje općine Kukuruzari gdje su i pogubljeni od strane četničkih paravojnih snaga.

Na nevelikom prostoru, koji je do rata pripadao općini Hrvatska Kostajnica, a danas je razdijeljen na više općina, otkriveno je devet masovnih grobnica, dok se dvije – Bašćine / Donji Hrastovac i Slopačka kosa / Drainska kosa – nalazi u općinama Sunja i Petrinja. Ostalih devet nalazi se na prostorima koji se protežu od Zrinske gore do Une. U općini Donji Kukuruzari nalaze se dvije, Plavićevac / Mečenčani i Marveno groblje / Lovča. Zatim Kostrići i Vasića Bare / Meminska nalaze se na području općine Majur, piše matica.hr

Na sadašnjem području općine Hrvatska Kostajnica otkrivene su tri masovne grobnice: Groblje sv. Ane, Kurbanovo brdo i Novljani. Osim spomenute grobnice u Baćinu na teritoriju općine Hrvatska Dubica otkrivena je i grobnica na lokaciji Višnjički bok / Cvetin vir. Po mnogima masovna grobnica je i rijeka Una.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge neće biti otkrivene jer su po nekoliko puta premještane da im se zamete trag. Tako su zločinci premještali tijela dvojice ruskih televizijskih novinara ubijenih u selu Panjani kod Majura, točnije na raskrižju cesta Hrv. Kostajnica – Petrinja – Sunja, poznatijem kao Majurska ruka. Viktora Nogina i Genadija Kurinoja ubili su Šareni, kako je narod zvao specijalce Stevana Borojevića Gadafija. Novinari su prvo teško ranjeni rafalnom paljbom, a onda su im prišli i u glave ispalili hice iz pištolja. Na tom mjestu danas stoji spomenik ruskim novinarima.

U Sisačko-moslavačkoj županiji ubijene su ili nestale 942 osobe (272 su ekshumirane iz masovnih grobnica i 453 iz pojedinačnih), a traži se još 217 nestalih. Samo u Pounju do sada je otkriveno jedanaest masovnih grobnica u kojima su pronađeni ostaci ubijenih ili cijela tijela 114 žrtava. Mnogi se još traže. Tu se nalazi masovna grobnica u selu Baćin, iz koje je ekshumirano 56 žrtava, poslije Ovčare s najviše ekshumiranih. Na tom je području i najmonstruoznije stratište, spomenuti Kostrići, u kojem su 15. studenog 1991, pobijeni svi zatečeni stanovnici sela.

Na spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata s područja općine Majur, u blizini Kostajnice, na uklesana su imena 54-ero ubijenih Hrvata u tom malenom selu. Najstariji Petar Bašić rođen je 1898, a najmlađi Tomislav Jurić, mlađi sin ubijene obitelji Jurić iz Kostrića, rođen je 1989. Uklesan je i tekst Frana Mažuranića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

  „Gledajte šutke i pognite glave

  odajte počast u znaku tišine.“

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.