3. svibnja 1992. Slavonski Brod – u bombardiranju ubijeno 7 djece

1992.
Foto: snimka zaslona

Na jednu od kuća pala je tzv. bomba „krmača“ teška 250 kg, od čije je eksplozije poginulo petero djece, od kojih je najmlađi Marko Marinković bio star tek godinu i osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je tako grad sa najviše ubijene djece u Domovinskom ratu. 

Dana 3. svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od avionskih bombi život izgubilo 10 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođanke i Brođani nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije se eksplozije urušila cijela kuća te ubila petero djece i dvije žene koji su se sklonili u podrumu kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinko Marinković imao je samo godinu i osam mjeseci kada je njegov život 3. svibnja 1992. prekinula srpska granata. Uz njega ubijeni su i Andrijana i Dalibor Marinković te Ivana i Marko Petrović – djeca. 

U službenom izvješću je zapisano: “Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu, a za njihovo ubijanje do danas nitko nije odgovarao. Sramotno je da je Haški Sud godinama istraživao i optuživao Republiku Hrvatsku i njezin vojni vrh za jednodnevno bombardiranje Knina 1995. u vrijeme oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u kojem je poginuo jedan civil. S druge strane o ovom i sličnim zločinima bombardiranja od Slavonskog Broda i Vukovara do Dubrovnika, i desetinama drugih gradova u Hrvatskoj nikada nisu bile vođene ni istrage, a kamoli da se nekog optužilo bilo od Haškog suda ili hrvatskih vlasti.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.