30. kolovoza bl. Alfredo Ildefonso Schuster – osuđivao antisemitizam i antikršćanske elemente u fašističkoj i komunističkoj filozofiji

Foto: commons.wikimedia.org

Osuđivao je rasizam i antisemitizam te antikršćanske i poganske elemente u fašističkoj i komunističkoj filozofiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženi Alfredo Ildefonso Schuster, talijanski benediktinac bavarsko-tirolskog podrijetla, kardinal, nadbiskup Milana, rođen je 18. siječnja 1880. u Rimu, kao Alfredo Ludovico Luigi Schuster, sin službenog papinskog krojača, Giovannija (Johanna) Schustera, rodom iz Deggendorfa (Donja Bavarska) i Marije Anne Tutzer iz Renona/Rittena (provincija Bolzano, Južni Tirol).

Imenovan je 26. lipnja 1929. nadbiskupom Milana, a papa Pio XI. imenovao ga je 15. srpnja 1929. kardinalom. Bio je papin legat na mnogim skupovima i kongresima. Obnovio je ambrozijansku liturgijsku i glazbenu tradiciju, a uz pastoralni rad nije zapostavljao asketski život te je i kao kardinal zadržao redovničku disciplinu. Rado je posjećivao župe u svojoj nadbiskupiji i organizirao biskupijske sinode i euharistijske kongrese.

Osuđivao je rasizam i antisemitizam te antikršćanske i poganske elemente u fašističkoj i komunističkoj filozofiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nije želio napustiti Milano i pomagao je svim nevoljnicima, kako katolicima, tako i Židovima. Mnoge progonjene osobe pronašle su utočište po župnim uredima i samostanima milanske nadbiskupije.

Vodio je trajnu brigu o siromasima i ugroženim osobama. Kardinal Schuster napisao je mnoga djela o povijesti monaštva, monaškoj duhovnosti i liturgiji. Prozvan „apostolom velegrada“, po završetku rata sudjelovao je u obnovi Milana. Preminuo je na današnji dan, 30. kolovoza 1954. godine, u gradiću Venegono Inferiore (provincija Varese, Lombardija), oko 35 kilometara sjeverozapadno od Milana.

Pokopan je u milanskoj katedrali. Blaženim ga je proglasio 12. svibnja 1996. papa Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.