30. listopada 1938. Rat svjetova – kako je radio pokrenuo opću paniku i vjerovanje da je došao kraj svijeta?

Foto: GettyImages

Ovakav utjecaj masovnih medija na ljude od prije 80 godina, opća panika i vjerovanje milijuna Amerikanaca da dolazi kraj svijeta, svakako postavlja pitanje mogućnosti manipulacije i u današnje puno globaliziranije i medijski eksponiranije vrijeme. To svakako nalaže i osobno i društveno propitkivanje uloge i manipulacije medijima, osobito kada su namjere medija skrivene u odnosu na razne političke, društvene i druge interesne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dame i gospodo, prekidamo naš glazbeni program zbog izvanrednih vijesti Intercontinental Radio News. 20 minuta prije osam, prema središnjem vremenu, prof. Farell s opservatorija Mount Jennings, Chicago, Illinois, uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina, koje su se pojavile u pravilnim razmacima na Marsu. Spektroskop je pokazao da je zapaljivi plin vodik i da se kreće prema Zemlji velikom brzinom. Prof. Pierson s opservatorija Princeton potvrdio je ovaj nalaz i opisao fenomen kao: “plavu plamenu strijelu ispaljenu iz pištolja”. A sada se vraćamo glazbi Ramona Raquella koji svira za Vas u Park Plaza Hotelu u New Yorku.”

Ovim je riječima na današnji dan – 30. listopada 1938. godine Orson Welles izazvao pravu pomutnju među slušateljima CBS radija, koja je je kulminirala masovnom panikom.

Radijsku dramu o invaziji Marsovaca, Welles i glumačka skupina “Mercury Theatre” izveli su kao niz novinarskih izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su nekoliko puta naglasili da je riječ o radijskoj drami, bili su toliko uvjerljivi da su slušatelji doista povjerovali da su njihovi životi u opasnosti.

WOTW-NYT-headline

Prema procjenama analitičara, izvedbu je slušalo oko šest milijuna slušatelja, od kojih je milijun i pol povjerovao da će ih pokoriti Marsovci – što se i danas smatra jednim od najvećih incidenata u povijesti masovnih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ljutnji i ogorčenosti građana svjedoči podatak da je u periodu od mjesec dana nakon izvođenja drame objavljeno desetak tisuća novinskih tekstova o posljedicama “Rata svjetova”.

Ovakav utjecaj masovnih medija na ljude od prije gotovo 80 godina, svakako postavlja pitanje mogućnosti manipulacije i u današnje puno globaliziranije i medijski eksponiranije vrijeme.

To svakako nalaže i osobno i društveno propitkivanje uloge medija, osobito kada su namjere medija skrivene u odnosu na razne političke, društvene i druge interesne skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.