Site icon narod.hr

30. listopada 2008. umro Ismet Voljevica Ico – tvorac popularnog Grge

Foto: www.hdk.hr

Na današnji dan 2008. u Zagrebu umro je Ismet Voljevica Ico, slikar i karikaturist najpoznatiji po karikaturama popularnog Grge koji je 12.830 puta obogatio posljednju stranicu Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generacije Hrvata odrasle su na Grgi, debeljku i nosonji okruglih naočala u radničkom kombinezonu.

Iako je svako glasilo bilo pod strogim nadzorom Partije, ipak su likovi poput Grge, Nježnog, Felixa i drugih bili maleni odušak za ljude koji su bili okruženi monolitnim sivilom komunističkog okružja.

Foto: www.hdk.hr

Dobroćudni Grga bio je alergičan na društvene parazite, na špekulante i neradnike, na licemjerje i podaništvo. Čitatelji Večernjeg lista znali su se iskreno nasmijati Grgi i vrlo živopisno komentirati na jutarnjim kavama karikature virtualnog Grge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je Grga niz godina bio sinonim za Večernji list.

Voljevica je bio dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među ostalima, Grand prixa na svjetskom festivalu karikature u Montrealu, triju nagrada HND-a, nagrade Otokar Keršovani za životno djelo, Nagrade grada Zagreba i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version