30. listopada bl. Oleksa Zaryckyj – žrtva komunističkih logora i mržnje prema Ukrajincima grkokatolicima

Foto: catholic.org

Bio je deportiran u koncentracijski logor za vrijeme komunističkog režima, koji bio neprijateljski raspoložen prema Ukrajincima, kao i prema Bogu, te je u borbi za vjeru stekao vječni život. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2001. zajedno s još 24 ukrajinska mučenika koji su pali kao žrtve sovjetskog neljudskog režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SSSR-u Ukrajinci imali sličan položaj kao Hrvati u Jugoslaviji i bili su meta komunizma i velikoruskog imperijalizma. 

Među ukrajinskim svećenicima koje je blagoslovio Ivan Pavao II. , jedna od figura koje se i danas pamte je Oleksa Zaryckyj (1912.-1963.), Mučenik ex aerumnis carceris (“zbog zatvorskih mučenja”). Otac Zaryckyj rođen je u selu Bil’če, u pokrajini Lviv, imao je intenzivno misionarsko djelovanje s vjernicima i bizantskog i latinskog obreda, koje je oba poznavao liturgijski i naukom do savršenstva.

Uhićen je 1948., proveo je deset godina u komunističkom mučilištu i koncentracijskom logoru u Kazahstanu. Nakon puštanja na slobodu nastavio je pastoralni rad u gradu Karagandi, gdje je za nekoliko godina ponovno bio zatvoren, a potom umro u komunističkom logoru smrti Dolinka. Otac Zaryckyj, nježno nazvan “skitnicom Božjom”, svoju evangelizacijsku aktivnost na određeni način temeljio je na središnjem euharistijskom sakramentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim studijama o euharistiji, biskup u Astani u Kazahstanu, mons. Athanasie Schneider, više se puta prisjetio lika oca Zaryckyja, za čije pamćenje je posebno vezano da je ukrajinski svećenik bio veliki štovatelj euharistije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.