30. ožujka 1959. umro Ricardo Zanella – tko je bio predsjednik Slobodne Države Rijeka?

Foto: Wukappa / wikimedia commons

U pogledu Rijeke Riccardo Zanella zalagao se za autonomiju tj. za rješenje po kojem Rijeka ne bi pripala ni Italiji ni Kraljevini SHS. I doista, 1920. godine formirana je Slobodna Država Rijeka površine od oko 28 četvornih kilometara.

Na današnji dan 1959. godine umro je Riccardo Zanella, jedini čovjek koji je bio izabran za predsjednika Slobodne Države Rijeke. Zanella je po ocu bio navodno furlanskog, a po majci slovenskog podrijetla. Područje grada Rijeke nakon Prvog svjetskog rata postalo je međunarodni problem. Naime, raspala se Austro-Ugarska, u čijem je sastavu Rijeka prethodno bila, pa je ostalo otvoreno pitanje treba li taj grad pripasti Italiji ili Kraljevini SHS.

U pogledu Rijeke zalagao se za autonomiju tj. za rješenje po kojem Rijeka ne bi pripala ni Italiji ni Kraljevini SHS. I doista, 1920. godine formirana je Slobodna Država Rijeka površine od oko 28 četvornih kilometara (manje čak i od San Marina). Na predsjedničkim izborima izabran je Zanella za predsjednika Slobodne Države Rijeke.

Godine 1922. fašisti su u Rijeci izveli državni udar, a Zanella je pobjegao u Kraljevicu. Italija je Rijeku pripojila svom teritoriju 1924. godine. Riccardo Zanella vodio je svojevrsnu „izbjegličku vladu“ i dugo se vremena zalagao za povratak statusa autonomne države Rijeci. Umro je u Rimu na današnji dan 1959. godine, u dobi od 83 godine.

O tome kako je Italija anektirala Slobodnu Državu Rijeka pročitajte ovdje: Kako je Itaija anektirala Slobodnu Državu Rijeka?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr