30. siječnja 1969. umro Dominique Pire – tko je katolički svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir?

Foto: Wikipedia

Osobito je važna bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1969. umro je katolički redovnik imenom Dominique Pire. Bio je član poznatog Dominikanskog reda, a po nacionalnosti je bio Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važna bila uloga velečasnog Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpomagao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Dominique Pire dobio je 1958. Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju “Sveučilišta mira” (Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju “Otoci mira” (Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je na današnji dan u belgijskom gradu Leuvenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.