30. srpnja 1991. Litva – ne zaboravimo prijateljske države i narode koji su prvi priznali samostalnost Hrvatske

Foto: Thinkstock

U to dramatično doba čuo se jedan jedini glas potpore Hrvatskoj iz Litve: 30. srpnja 1991. parlament Republike Litve, tada još u sastavu SSSR-a, priznao je samostalnost Hrvatske koja, kako je rečeno, samo provodi želju svojih građana i “univerzalno pravo svih naroda na suverenost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni put u hrvatsku samostalnost formalno je počeo u lipnju 1991. kada je Sabor svojom Ustavnom odlukom proglasio Republiku Hrvatsku suverenom i samostalnom državom. Istodobno je zatraženo međunarodno priznanje. Budući da je i Slovenija proglasila samostalnost, dvije su se republike odmah međusobno priznale. No međunarodna je zajednica odšutjela i štoviše nametnula novim državama moratorij od tri mjeseca u posljednjem pokušaju da se spasi preživjela Jugoslavija. U to dramatično doba čuo se jedan jedini glas potpore: 30. srpnja 1991. parlament Republike Litve, tada još u sastavu SSSR-a, priznao je Hrvatsku i Sloveniju koje, kako je rečeno, samo provode želju svojih građana i “univerzalno pravo svih naroda na suverenost”.

Bio je to hrabar iskorak Litve jer se ona sama nalazila u sličnom, teškom položaju. Ta danas mala baltička zemlja u srednjem se vijeku pod imenom Velikog litavskog vojvodstva prostirala od Baltika do Crnog mora. Na nesreću, povijest joj je namijenila stalnu borbu protiv njemačke, poljske i ruske ekspanzije. Naposljetku ju je potkraj 18. stoljeća progutalo Rusko carstvo. No Litvanci su najgore prošli u dvadesetom stoljeću.

Iako od 1918. samostalna država, Litva je postala ulog u cjenkanju Hitlera i Staljina. SSSR ju je vojnički zaposjeo i odlukom nametnutog prosovjetskog “parlamenta” uključio u svoj državni sastav. Taj Staljinov cinički potez zapadne zemlje nikad nisu priznale. No to je bila slaba utjeha za Litvance koji su pretrpjeli prvo nacističku okupaciju i nakon toga, slično Hrvatima, nezapamćen komunistički teror. Procjenjuje se da je sovjetska vlast do 1953. zatvorila ili deportirala oko 300 tisuća litvanskih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos svemu Litvanci su u SSSR-u zadržali demografsku prevlast i nacionalnu svijest, pa je njihov nacionalni parlament u ožujku 1990.-te proglasio državnu samostalnost. Moskva je odgovorila slanjem padobranaca, ali već u kolovozu 1991. onemoćali SSSR više nije mogao osporavati litvansku neovisnost.

U međuvremenu Litva se pokazala velikim hrvatskim prijateljem. Iako i sama u nezavidnom položaju priznala je tek proglašenu samostalnost Republike Hrvatske, piše dani.ponosa.hrt.hr

Dodatak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatak:
Nakon Litve njen primjer slijedile su druge tri države SSSR-a koje su bile u vrlo teškoj političko-vojnoj situaciji: Estonija, Letonija i značajna Ukrajina.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju

Od općepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. prosinca 1991. Island je također prvi priznao i baltičke republike: Litvu, Latviju, Estoniju. Istog dana je Njemačka objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

Dana 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije, kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.