31. listopada 1858. rođen Maksimilijan Njegovan – Zagrepčanin koji je zapovijedao čitavom Austrougarskom mornaricom

Foto: wikipedia

Admiral Maksimilijan Njegovan dobio je čak i čin velikog admirala (Grossadmiral), što je bio najviši mornarički čin u Austro-Ugarskoj. Zanimljivo je da je u to doba austrougarska mornarica bila 6. po veličini na čitavom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan, 31. listopada 1858., rođen je admiral Maksimilijan Njegovan, jedini Hrvat koji je ikada došao do najvišeg položaja u austrougarskoj mornarici. Njegovan je dobio čak i čin velikog admirala (Grossadmiral), što je bio najviši mornarički čin u Austro-Ugarskoj i rijetko je dodjeljivan.

Maksimilijan Njegovan rođen je u Zagrebu, u obitelji profesionalnog vojnika. Završio je Pomorsku akademiju u Rijeci, i to kao jedan od najboljih u klasi. Postao je mornarički časnik.

Prvi brod kojim je samostalno zapovijedao bio je torpedni brod Condor. Kasnije je preuzimao zapovjedništva na većim brodovima, a postupno je dobivao i sve viša namještenja u administraciji mornarice. Tijekom Prvog svjetskog rata konačno je postao i zapovjednikom čitave austrougarske mornarice (k. u. k. Kriegsmarine). Zanimljivo je da je u to doba ta mornarica bila 6. po veličini na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovanov admiralski brod bio je svojedobno moćni Tegetthoff, pripadnik klase najvećih bojnih brodova koje je Austro-Ugarska ikada sagradila. Taj brod bio je težak oko 20.000 tona i imao je velike topove od 305 milimetara.

Debljina oklopa dosezala je na mjestima čak 28 centimetara čelika, a na brodu je bilo više od 1000 članova posade.

Njegovan je za vrijeme Prvog svjetskog rata vodio opreznu taktiku. Smatrao je da je najbolje da flota bude što dulje sačuvana, predstavljajući potencijalnu prijetnju neprijatelju. Navodno ga je sam njemački car Vilim II. (Wilhelm II.) nagovarao da flotom napadne talijansku Veneciju, što je admiral Njegovan odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je navodno i smijenjen, a na njegovo je mjesto došao nitko drugi do slavni Miklos Horthy, admiral koji je kasnije desetljećima bio na čelu Mađarske.

Njegovan je umirovljen sa spomenutim činom velikog admirala (Grossadmiral), a potkraj života naselio se u rodnom Zagrebu. Umro je u 72. godini života, a sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.