31. siječnja 1808. Dubrovačka Republika – kako je izgledao kraj slavne i moćne Republike, ponosa povijesti Hrvata?

Foto: www.commons.wikimedia.org

Maršal Marmont je kod Dubrovnika porazio Ruse i Crnogorce, produljivši okupaciju dubrovačkoga područja, koja je potrajala gotovo dvije godine. Marmont je 31. siječnja 1808. naredbom raspustio Senat. Time je nekada slavna i moćna Dubrovačka Republika, ponos povijesti Hrvata, nakon višestoljetnog odolijevanja raznim osvajačima nestala sa zemljovida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukama Bečkog kongresa 1815. područje nekadašnje Republike pripalo je Habsburškoj Monarhiji koja je pripaja svojoj krunovini Kraljevini Dalmaciji u čijem se sastavu nalazi sve do 1918. godine.

 

Prošlo je preko 200 godina otkada je ukinuta Dubrovačka republika. Mirom u Požunu 1805. Austrija je, naime, prepustila Francuzima Dalmaciju i Boku, a na putu povezivanja tih područja našla se Dubrovačka Republika. U utrci za vlašću nad istočnom Jadranskom obalom francuske trupe doprle su do sjevernih granica Republike, a ruska Baltička flota zauzela je Boku. Unatoč neutralnoj politici, Senat se našao u bezizlaznoj situaciji. Francuske trupe pod vodstvom generala Lauristona su 27. svibnja 1806. ušle u Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je opsada Grada i borbe Francuza s Rusima i Crnogorcima. Pritom je teško stradao sam Grad i njegova okolica, a štete su procijenjene na 9 milijuna dubrovačkih dukata. Maršal  Marmont porazio je Ruse i Crnogorce, produljivši okupaciju dubrovačkoga područja, koja je potrajala gotovo dvije godine.

Francuski su zapovjednici postupno preuzimali civilnu vlast u gradu, a konačni im je cilj bio da raznim pritiscima što više iscrpe Republiku i prisile Senat da se sam povuče s vlasti na koju je imao sve manji utjecaj. Goleme francuske kontribucije i nameti za izdržavanje mnogobrojnih trupa, financijski i materijalno potpuno su iscrpili Republiku. Dubrovačko brodovlje bilo je uništeno ili zaplijenjeno u sredozemnim lukama, a trgovina sa zaleđem prekinuta.

Marmont je 31. siječnja 1808. naredbom raspustio Senat. Tim čim je nekad slavna i moćna Dubrovačka Republika nakon višestoljetnog odolijevanja raznim osvajačima otišla u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ukinuća Republike 1808. Dubrovačko je područje s Bokom kotorskom podvrgnuto Napoleonovu Talijanskom Kraljevstvu, a od 1810. do 1814. uključeno je u sastav francuskih Ilirskih provincija. Odlukama Bečkog kongresa 1815. područje nekadašnje Republike pripalo je Habsburškoj Monarhiji koja je pripaja svojoj krunovini Kraljevini Dalmaciji u čijem se sastavu nalazi sve do 1918. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.