31. svibnja – Presveto Trojstvo

zupa-sracinec.hr

Danas 31. svibnja slavimo blagdan Presvetog Trojstva, jedan od najvažnijih u crkvenoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bog je u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe – Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.

Ta je vjerska dogma temeljna istina kršćanstva. Božanska bit postoji u tri osobe: druga osoba Sin Božji – otkupitelj ljudskog roda – „rođen“ je od vječnog Oca ljubavi, ali je i istobitan s Njim. Duh Sveti, treća osoba Božanstva, izlazi od Oca i Sina i svemu daje život, te sve posvećuje.

Presveto Trojstvo najčešće je, da bi se približilo puku, simbolizirano u liku starca (Otac), mlada čovjeka (Sin) i goluba (Duh Sveti). Bog kao Presveto Trojstvo, objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: “Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: “Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,21-22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže osnovnom definicijom kršćanstva: kršćanin je onaj tko vjeruje u Presveto Trojstvo i tko je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. To je suštinska razlika kršćanskog vjerovanja od ostalih monoteističkih religija (židovstvo i islam). To vjerovanje je toliko važno jer je u njemu sadržana stvoriteljska, otkupiteljska i obnoviteljska Božja snaga i ljubav.

Bez vjerovanja u Presveto Trojstvo nemoguće je u potpunosti shvatiti ono što je rekao apostol Ivan u Svetom Pismu: „Bog je ljubav“. Upravo utjelovljenjem Isusa Krista i poslanjem Duha Svetoga, jedan Bog – Otac, Sin i Duh Sveti – u potpunosti se otkrio čovjeku kao Ljubav.

Presvetom Trojstvu posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva: Zagreb-Prečko, Sveta Nedelja, Krašić kod Jastrebarskog, Moravče kod Sesveta, Gladovec Pokupski kod Pokupskog, Kravljak kod Stojdrage u Žumberku, Posavski Podgajci kod Drenovaca, Tordinci, Budimci kod Podgorača, Ernestinovo, Čepin, Gornji Lipovac kod Nove Kapele, Slavonski Brod, Čačinci, Turnašica kod Pitomače, Daruvar, Veliko Trojstvo, Rovišće, Donja Stubica, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Radoboj, Legrad, Ludbreg, Reka kod Koprivnice, Ždala kod Gole, Križevci-grkokatolička katedrala, Visoko kod Varaždina, Varaždin, Klenovnik, Nedelišće, Hrvatska Dubica, Karlovac, Barilovićki Cerovac kod Barilovića, Slunj, Modruš kod Josipdola, Otočac, Brinje, Plešce kod Čabra, Punat na Krku, Račice kod Buzeta, Brest kod Lanišća, Čepić kod Kršana, Sveta Nedelja kod Labina, Rovinj, Vrgada kod Biograda, Sedramić kod Drniša, Donje Sitno kod Splita, Slivno kod Runovića, Majkovi u Dubrovačkom primorju, Gruda u Konavlima, Rogotin kod Ploča, Bosanski Novi, Novo Sarajevo, Novi Travnik, Blagaj-Buna kod Mostara, Gabela kod Čapljine, Buhovo kod Širokog Brijega, Mala Bosna kod Subotice, Sombor, Selenča kod Bača, Ada, Kukujevci kod Šida, Srijemski Karlovci, Surčin u Srijemu, Oakville u Ontariju, Kanada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.