4. lipnja 1939. Florida – Amerikanci odbili primiti brod pun židovskih izbjeglica iz Hitlerove Njemačke

Foto: I, Jonathan Zander/wikipedia

Vlasti u SAD-u odbile su dati pristanak za pristajanja broda, s preko 900 židovskih izbjeglica iz Europe koji su bježali pred Hitlerovim nacističkim režimom. Brod je vraćen u Europu pa su u Holokaustu poginula ukupno 254 Židova s tog broda. 

 

Na današnji dan 1939. brod imena St. Louis, nakrcan s preko 900 židovskih izbjeglica iz Europe koji su bježali pred Hitlerovim nacističkim režimom, pokušao je pristati uz obalu Floride i iskrcati svoje putnike na sigurno. Brod je prethodno bio odbijen na Kubi, a odbili su ga i Amerikanci. Poslali su dva plovila Obalne straže, koja su pratila brod pazeći da ne pristane uz američku obalu. Neki tvrde da su Amerikanci ispalili čak i pucanj upozorenja. Kapetan broda Gustav Schröder, premda Nijemac, a ne Židov, jako se brinuo za putnike i čak je razmišljao da nasilno nasuka brod na američku obalu.

Vlasti u SAD-u odbile su dati pristanak za pristajanja broda. Kapetan je zatim nastavio prema Kanadi, no židovski useljenici su i tamo odbijeni. Na kraju se brod vratio u Europu i Židovi su iskrcani u Belgiji, Nizozemskoj, Britaniji i Francuskoj.

Tamo su u to vrijeme bili sigurni od progona, no uskoro je Hitler osvojio Francusku, Belgiju i Nizozemsku. U Holokaustu su poginula ukupno 254 Židova s broda, samo zato jer su ih u američkim zemljama odbili primiti. Ipak, Židovi su kasnije cijenili napore kapetana Schrödera i dali mu titulu “Pravednika među narodima” (kao i slavnom Oskaru Schindleru).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr