4. srpnja 1776. – što SAD slave na Dan nezavisnosti?

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan u SAD-u se slavi Dan Nezavisnosti (Independence Day), jer je toga dana 1776. godine izglasana slavna Deklaracija nezavisnosti, kojom su se američke države odcijepile od Velike Britanije.

Autor izvornog teksta Deklaracije bio je poznati Thomas Jefferson, kasniji predsjednik SAD-a. Deklaracija nezavisnosti važna je kao jedan od prvih službenih dokumenata u povijesti koji ističe ljudska prava. To se najbolje vidi u sljedećoj njenoj rečenici: “Smatramo da su ove istine očite: da su svi ljudi stvoreni jednaki, da su obdareni od strane svog Stvoritelja određenim neotuđivim pravima među kojima su pravo na život, slobodu i potragu za srećom.”Zanimljivo je da je Thomas Jefferson, koji je formulirao tu rečenicu, sam bio robovlasnik i imao je čak 130 robova.

Deklaracija je izglasana na današnji dan na sastanku američkog Kongresa Philadelphiji, u zgradi danas poznatoj kao Independence Hall. Nakon što je Deklaracija odobrena u američkom Kongresu, odmah je navečer istog dana dostavljena tiskaru Johnu Dunlapu, udaljenom samo nekoliko ulica dalje, koji je tiskao oko 200 primjeraka. Oni su poslani diljem zemlje da budu objavljeni širem stanovništvu.

Zanimljivo je da Deklaracija nije potpisana na današnji dan, kao što se obično misli, nego gotovo mjesec dana kasnije, 2. kolovoza 1776. godine. Potpisalo ju je 56 ljudi, koji su danas slavljeni u SAD-u kao tzv. “Očevi osnivači” (“Founding Fathers”). Među potpisnicima bili su slavni izumitelj Benjamin Franklin, budući predsjednik John Adams te John Witherspoon (predak glumice Reese Witherspoon). Kao predsjednik Kongresa prvi se potpisao John Hancock, i to velikim energičnim potpisom. Danas je u američkoj kulturi česta izraz “John Hancock” kao sinonim za potpis uopće. Zanimljivo je da je od 56 potpisnika Deklaracije nezavisnosti katolik bio samo jedan – Charles Carrol – dok su ostala 55-torica bili ili protestanti ili ostali kršćani.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr