4. srpnja 1879. bitka Britanaca i Zulu ratnika – kako su Britanci zadali konačni udarac?

Foto: Commons.wikimedia.org

Britanske vojne snage predvodio je general lord Chelmsford (glumio ga je Peter O’Toole u filmu Zora Zulua). Britanci su u tehnološkom pogledu bili mnogo bolje naoružani od Zulua, jer su posjedovali Gatling-strojnice i topove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1879. godine Britanci su u južnoj Africi pobijedili Zulue i zauzeli njihov glavni grad Ulundi. Bio je to kraj rata protiv Zulua koji je trajao još od siječnja te godine. Tijekom tog rata dogodilo se nekoliko izrazito krvavih bitaka koje su postale svjetski poznate, naročito kroz ekranizacije u filmovima. Npr. britanski film Zulu iz 1964. godine s Michaelom Caineom prikazivao je poznatu Bitku kod Rorkeovog prijelaza gdje se šačica britanskih vojnika suprotstavila golemoj sili od nekoliko tisuća Zulu-ratnika. Nadalje, film Zora Zulua (Zulu Dawn) iz 1979. godine s Peterom O’Tooleom i Burtom Lancasterom prikazivao je krvavu bitku kod Isandlwane, iz početne faze rata.

Britanci su na današnji dan nanijeli Zuluima konačan udarac. Prodrli su sve do Ulundija, glavnog grada Zulua, koji je bio prijestolnica kralja Cetshwaya. Britanske vojne snage predvodio je general lord Chelmsford (glumio ga je Peter O’Toole u spomenutom filmu Zora Zulua). Britanci su u tehnološkom pogledu bili mnogo bolje naoružani od Zulua, jer su posjedovali Gatling-strojnice i topove.

Britanci su napravili zanimljivu napadačku formaciju kad su se približavali glavnoj vojsci Zulua. Naime, britanski pješaci naoružani puškama formirali su velik četverokut s rupom u sredini, poput pokretnog logora. U sredini su bila kola s rezervnom municijom, a na ključnim mjestima na rubu četverokuta bili su topovi i strojnice. Kad su Zului pokušavali jurišom napasti takvu formaciju zasipala ih je vatra iz pušaka i strojnica, a britanski su topovi ispaljivali rasprskavajuće hice koji su osobito bili razorni za živu silu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Zuluima glavno naoružanje bilo specifično kratko koplje, nisu se uspjeli ni dovoljno približiti britanskoj formaciji prije nego su bili ubijeni. General lord Chelmsford pobijedio je, a zatim je naredio da se kraljevski glavni grad Zulua spali. Kralj Cetshwayo pobjegao je, no Britanci su ga već iste godine uhvatili i zarobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.