4. svibnja blaženi Julijan iz Bala – duhovni velikan Istre

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Svećenik i franjevac Julijan je rođen oko 1300., a umro 1. svibnja 1349. godine u Balama.
Mlad stupa u Franjevački red te je nakon studija teologije ređen za svećenika. Iako je živio u raznim samostanima na području Istre, najviše je proveo u samostanu sv. Mihovila nedaleko Bala.

Propovijedao je i dijelio sakramente po istarskim selima i gradovima, a poznat je kao čovjek koji je donosio mir među posvađanima. U umjetnosti je prikazivan s knjigom i križem u ruci jer je geslo franjevačkog reda „Mir i dobro!“ propovijedao kao navjestitelj Božje riječi.

Unatoč njegovim pohodima, brojni su vjernici dolazili k njemu u samostan sv. Mihovila i tražili savjete.

Odmah nakon smrti, počeo je biti štovan kao svetac, a građani Bala su ga izabrali kao svoga zaštitnika. Balani su svog sveca slavili triput na godinu: blagdan svetkovanja bratovštine, dan prijenosa tijela i dan posvećenja oltara. Veličanstvena crkva u Balama je sagrađena 1882. godine i prema natpisu urezanom u kamenu, posvećena je pohođenju Blažene Djevice Marije i blaženom Julijanu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zg-nadbiskupija.hr