40 godina od atentata na Ivana Pavla II. – ‘Jesmo li izmolili Večernju?’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Na obljetnicu prvoga ukazanja Gospe Fatimske, 13. svibnja, pokušan je atentat na poglavara Katoličke Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 13. svibnja 1981. Ivan Pavao ll. imao je audijenciju na Trgu svetoga Petra u Rimu. Trebao je proći Trgom, pozdraviti se s vjernicima i služiti svetu misu na Trgu na blagdan Gospe Fatimske. U 17 sati krenuo je iz papinske palače vozeći se papamobilom, blagoslivljajući vjernike i djecu.

Toga je dana na Trgu svetoga Petra bio i 23-godišnji mladić Mehmet Ali Aǧca, Turčin, koji je nekoliko dana prije pobjegao iz zatvora u kojem je služio doživotnu kaznu zbog ubojstva turskoga novinara Abdija Ipekcija. Zajedno s prijateljem stoji blizu mjesta kuda je trebao proći Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesti, osobnosti, životi se ta dva čovjeka susreću u 17 sati i 17 minuta. Mehmet Ali Aǧca vadi pištolj Browning kalibra 9 mm i ispaljuje nekoliko hitaca na Svetoga Oca, pogađa ga u abdomen, desni lakat i kažiprst. Papa je hitno prevezen u Gemelli Hospital gdje ga operira dr. Francesco Crucitti. U času ranjavanja dr. Crucitti je bio u drugoj bolnici te je, saznavši od jedne časne da je papa ranjen, žurno išao prema Gemelli Hospital.

Na putu do tamo zaustavio je policajca i rekao mu: „Ja sam kirurg koji će operirati Papu, moram stići brzo.“ U intervju koji je poslije dao opisao je težinu stanja u kojem je Papa bio kada je stigao u bolnicu. Također je poslije još nekoliko puta operirao Papu sanirajući posljedice atentata. Na tiskovnoj konferenciji nakon operacije rekao je: „Tijekom sljedećih sati i sljedećih nekoliko dana dat će nam se odgovor, za koji se nadamo da će biti povoljan.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papin tjelesni čuvar i jedna časna sestra svladavaju Mehmeta Ali Aǧca i zadržavaju ga do dolaska policije. Mladić koji je bio s njim je Oral Çelik, 22 godine, trebao je baciti ručnu bombu na Papu, no nije imao hrabrosti za to. Uspio je pobjeći, 1985. godine uhićen je u Švicarskoj, te je proveo nekoliko godina u zatvoru.

U trenutcima teške operaciji koja je trajala oko šest sati, mediji širom svijeta prenose vijest o napadu na Papu i mnogi se mole za Papin život. Okolnosti atentata na Papu nikada nisu do kraja rasvijetljene, iako su vođene mnoge istrage, iako su postavljene mnoge teorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je rekao Papa? „Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“, rekao je Ivan Pavao II., uvjeren da je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom. Neka balistička izvješća koja su se pojavljivala tumače da je metak trebao Papu pogoditi u srce, ali je „skrenuo“, tj. promijenio putanju.
Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je metak koji su liječnici izvadili tijekom operacije.
Ponovni susret ta dva čovjeka ne ostavlja mjesta ravnodušnosti. Dana 27. prosinca 1983. godine prvi se put gledaju oči u oči; Sveti je Otac posjetio Mehmet Ali Aǧca u zatvoru.

Nikada se nije saznalo o čemu su razgovarali, ali se zna da mu je Papa dao oprost. Poslije je Papa bio u kontaktu s Aǧçinom obitelji. Sastao se s njegovom majkom i bratom; zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Aǧcino pomilovanje.

Koji su sve bili plodovi Papina pohoda čovjeku koji ga je pokušao ubiti i koji je utjecaj na svijet imao taj Papin postupak koji se događao pred njegovim očima, možda jednom i saznamo.

Naslovnica Timea izašla je s egzistencijalnim pitanjem: „Zašto oprostiti?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Time

Time, 9. siječnja 1984.

U prosincu 2014. godine Mehmet Ali Aǧca posjetio je Vatikan te je na grob svetog oca Ivana Pavla II. stavio bijele ruže. To je bio njegov prvi posjet Vatikanu i grobu katoličkog sveca. Tada je izjavio: „Došao sam danas ovdje jer me papa Ivan Pavao II. točno na taj dan posjetio u zatvoru prije 31 godinu. Vratio sam se na mjesto čuda.”

Kardinal Stanislav Dziwisz, osobni Papin tajnik, koji je bio uz Papin krevet kada se probudio poslije operacije kaže da ga je Papa prvo pitao: „Jesmo li izmolili Večernju?“

Četiri dana poslije atentata, Ivan Pavao II. uputio je kratku poruku ljudima okupljenim na Trgu svetog Petra uz Angelus: „Znam kako ste ovih dana, posebno u ovu uru molitve Kraljice neba, sjedinjeni sa mnom. Vrlo sam dirnut, pa vam zahvaljujem na molitvama i sve vas blagoslivljam. Posebice sam blizu dvjema osobama koje su sa mnom ranjene, te se molim za brata koji me ranio i kojemu iskreno opraštam. Sjedinjen s Kristom, Svećenikom – Žrtvom, prinosim svoje muke na dar Crkvi i svijetu. A Tebi Marijo ponavljam: Totus tuus ego sum – Sav sam Tvoj, Marijo!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.