5. travnja 1871. rođen Mirko Seljan, istraživač Afrike i Južne Amerike – “Povod za moja putovanja nije materijalni dobitak, već za čast hrvatskog imena!”

Mirko Seljan, nepoznati autor, Etnografski muzej u Zagrebu

“Povod i uzrok mojih putovanja jedino je moja dobra volja. Tuj nema nikakove oklade, niti sam to poduzeo za volju materijalnog dobitka, već jedino za čast hrvatskoga imena.“ (Mirko Seljan)

 

Na današnji dan 1871. godine rođen je Mirko Seljan, Hrvat koji je zajedno sa svojim bratom Stjepanom Seljanom istraživao Afriku i Južnu Ameriku. Mirko Seljan bio je stariji od dvojice braće, a Stjepan je rođen otprilike četiri godine nakon njega. Obojica su rođena u gradu Karlovcu.

Po godini rođenja (1871.) bio je Mirko Seljan vršnjak Stjepana Radića i Slavoljuba Penkale. U dobi od oko 26 godina poduzeo je zanimljivo putovanje od Sankt-Peterburga do Pariza, i to pješice. O tome je zapisao: „Za sto sam dana stigao u Pariz, time sam pobio sve rekorde, te se mogu punim pravom nazivati ‘champion of globe trotter’. U Parizu primili su me Slaveni, koji ovdje živu, osobito Rusi i Česi, upravo divno. U London ću krenuti 6. o. mj., pa onda natrag u Bordeaux, te kroz Švicarsku, preko Cislajtanije u Hrvatsku. Povod i uzrok mojih putovanja jedino je moja dobra volja. Tuj nema nikakove oklade, niti sam to poduzeo za volju materijalnog dobitka, već jedino za čast hrvatskoga imena.“

Godine 1899. krenula su braća zajedno pješice na planirani put oko svijeta, i to polaskom iz Karlovca prema Rijeci. U Africi su se osobito dugo zadržali na području Etiopije, gdje su navodno dobili odlikovanja od tamošnjeg cara Menelika II., a imenovani su navodno i upraviteljima južnih etiopskih pokrajina. Osnovali su u Africi i naselje Seljanville.

Godine 1902. vratili su se u domovinu, no već su sljedeće godine otputovali u Južnu Ameriku. Prodrli su u unutrašnjost tog kontinenta, a zatim iz Argentine prešli Ande i dospjeli u Čile. Nakon što su se razdvojili, Mirko je 1913. godine nestao pri ekspediciji na području današnjeg Perua. Nepoznato je kako je točno završio, a u trenutku nestanka bio je otprilike u dobi od 44 godine. Stjepan Seljan poživio je sve do 1936. godine, a umro je u brazilskom mjestu Ouro Preto u 61. godini života.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr