6. srpnja sveta Maria Goretti – fascinantna životna priča djevojčice i njezinog ubojice

Giuseppe Brovelli-Soffredini: Maria Goretti (javno vlasništvo)

Godine 1950. papa Pio XII. proglasio je Mariju Goretti svetom, a na kanonizaciju je došla i Assunta, majka proglašene svetice, tada već starica. Za čudo, na kanoinzaciji je bio prisutan i Marijin ubojica – Alessandro Serenelli.

Pročitajte fascinatnu životnu priču Marie Goretti i njenog ubojice, koju ne može zamisliti ni najveća mašta.

Na današnji dan, 6. srpnja, slavi se sveta Maria Goretti, mučenica i najmlađa svetica u povijesti Katoličke Crkve.

Djetinstvo Marije Goretti

Marijina majka, ostavši udovica sa šestero male djece, imala je u zakupu, zajedno sa udovcem Serenellijem i njegovim sinom Alessandrom, jedan posjed u blizini Tirenskog mora.

Allessandro je neprestano pratio 11- godišnju Mariju i tražio da mu se poda. Pokušao ju je silovati dva puta, ali djevojčica je uspjela pobjeći. Alessandro joj je prijetio smrću ukoliko bi odala tu tajnu nekome. Stoga je dane provodila u velikom strahu i tjeskobi, ali istovremeno puna vjere i pouzdanja u Boga, uz poseban zagovor djevici Mariji.

Mučeništvo 11-godišnje djevojčice

Na dan svog mučeništva Marija je rekla svojoj prijateljici Tereziji: »Sutra idemo u Campomorto, jedva čekam čas kad ću opet na svetu pričest.« Prvi put ju je primila tek prije nekoliko tjedana, a tako je čeznula za njom.

U molitvi, strahu i duševnim mukama Marija je dočekala 5. srpnja 1902. Bilo je oko podne kada je u kući ostala sama. Najednom se kraj nje stvorio Alessandro. U naletu požude zgrabio je djevojčicu, začepio joj usta da ne može vikati te ju silom odvukao u svoju sobu. Marija se opet branila i otimala poput ranjene lavice, ponavljajući napasniku neprestano: »Ne, ne, Alessandro, to je grijeh, doći ćeš u pakao! « No te opomene momku, mahnitom od strasti, nisu puno značile. Kad se nije mogao domoći željenog plijena, njegova se strast požude pretvorila u strast osvete pa je pograbio nož i divlje nasrnuo na svoju nevinu žrtvu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr