6. travnja 1941. napad na Kraljevinu Jugoslaviju – koje su tri države nastale raspadom Kraljevine Jugoslavije?

Foto: commons.wikimedia.org

Na teritoriju poražene i raspadnute Kraljevine Jugoslavije nastale su tri države, pod njemačkim i talijanskim utjecajem: Nezavisna Država Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali dio teritorija Jugoslavije podijeljen je i anektiran između Njemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i Albanije.

Vojne snage Hitlerova Trećeg Reicha i njegovih saveznika na današnji su dan 1941. izvršile invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju. Kraljevina Jugoslavija pristupila je Trojnom paktu 25. ožujka 1941. godine. Dva dana poslije oficiri Jugoslavenske kraljevske vojske, 27. ožujka, potaknuti od britanske tajne službe izvode državni udar. Svrgnuta je vlada Dragiše Cvetkovića i Ratka Mačeka, a također i namjesništvo predvođeno knezom Pavlom. Petar II. Karađorević proglašen je punoljetnim, a novi predsjednik vlade postaje general Dušan Simović koji pokušava uvjeriti Njemačku da državni udar ne mijenja pristup Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu već da je potaknut unutarnjim pitanjima (velikosrbima je veći problem od pristupanja Trojnom paktu bila uspostava Banovine Hrvatske).

No Hitler je naredio napad na Kraljevinu Jugoslaviju koji je otpočeo 6. travnja 1941. godine. Već u ranim jutarnjim satima Luftwaffe je bombardirala Beograd ubivši navodno čak 2271 osobu, većinom civile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka, talijanska, bugarska i mađarska kopnena vojska istovremeno su sa svih strana prodrle u Jugoslaviju. Glavna udarna snaga bila je Druga armija njemačkog Wehrmachta s čak 11 divizija, koja je napala iz smjera Klagenfurta, Graza i Nagykanizse.

Jugoslavenska vojska bila je u potpunom rasulu, tako da nije pružen gotovo nikakav otpor napadačima. Jugoslavenski štab imao je, doduše, plan zaustaviti napadače rušenjem mostova na rijekama Savi i Uni, kako bi se mogao organizirati otpor u gorskim dijelovima Bosne. Ipak, svi su ti planovi propali unatoč tome što su doista minirani i srušeni svi mostovi na Savi nizvodno od Siska.

Mladi srbijanski kralj Petar II. zajedno s vladom i cjelokupnim zlatnim rezervama države pobjegao je 14. travnja iz zemlje te se na kraju smjestio u Velikoj Britaniji. Jugoslavenska je vojska kapitulirala tri dana poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na teritoriju raspale i poražene Jugoslavije nastale su tri države, pod njemačkim i talijanskim utjecajem: NDH, Srbija i Crna Gora. Ostali dio teritorija Jugoslavije podijeljen je između Njemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.