7. kolovoza 1893. rođen Vlaho Paljetak – od kazališnog šaptača do vrhunskog skladatelja

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan, 7. kolovoza 1893. rođen je u Dubrovniku Vlaho Paljetak, hrvatski šansonijer i skladatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završio je učiteljsku školu u Arbanasima, te radio kao učitelj u Hvaru i Visu, a usporedno je učio pjevanje i violinu, te kao samouk gitaru. Preko Splita, gdje je neko vrijeme bio član malog orkestra koji su vodili Jakov Gotovac i Ivo Tijardović, stigao je u Zagreb.

Želio je postati operni tenor. Slučaj je htio da je u Zagrebačkoj operi bilo slobodno mjesto šaptača, a Vlahu je bio potreban stalni posao. Nastupao je pjevajući uz gitaru svoje popijevke i šansone, skladane često na vlastite tekstove.

On je kao skladatelj u to doba stvorio i danas poznate melodije sa njegovim tekstovima: “Adio Mare”, “Mene zovu bodulon”, “Fala” (Za vsaku tvoju reč), “Popevke sem slagal”, “Tri palme na otoku sreće”, “Na Jadranu Plavom”, “Jedan mali brodić” i “Hajd’mo na Kubu”.
Njegovu poznatu pjesmu, “Marijana”, koja je nastala 1935. godine, pjevao je u 60-tim godinama prošlog stoljeća Milan Bačić, ali je tek izvedba grupe “Dubrovački trubaduri” napravila tu pjesmu veoma poznatom i popularnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.