7. siječnja 1992. – jeste li znali da je pilot JNA osuđen na 15 godina zatvora u Italiji?

Foto: Austrian Armed Forces Directorate of Press and Public Information/MoD

Danas se obilježava obljetnica rušenja helikoptera s promatračkom misijom Europske zajednice u mjestu Podrute kod Novog Marofa (Hrvatsko Zagorje). U helikopteru su ubijena četvorica talijanskih časnika i dočasnika (Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci, Enzo Venturini, Marco Matta) i jedan francuski časnik (Jean-Loup Eychenne). Helikopter je bio nenaoružan i vraćao se iz Mađarske prema Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raketa MIG-a 21 ubila je pilota helikoptera pukovnika Enza Venturinija, kopilota narednika Marca Mottu, koji je toga dana trebao proslaviti 28. rođendan, 40-godišnjeg Silvana Natalea, mehaničara Fiorenza Ramachija i 35-godišnjeg francuskog pomorskog časnika Jean-Loupa Eychennea.

Raketa je ispaljena iz aviona MiG-21 Jugoslavenske narodne armije. Raketu je ispalio pilot Emir Šišić, koji je zbog tog čina 2001. godine uhićen u Mađarskoj, prebačen u Italiju i osuđen na 15 godina zatvora. Na kraju je prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne. U svibnju 2008. godine pušten je na uvjetnu slobodu.

Šišić je 2013. izjavio da mu je savjest čista, usprkos tome što je ubio petero nenaoružanih ljudi u mirovnoj misiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.