7. travnja sveti Ivan de la Salle – znate li da je svećenik otac moderne pedagogije i reforme školstva?

Foto: Pierre Leger, wikimedia commons

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Krstitelj (Jean-Baptiste) de La Salle, poznat kao otac moderne pedagogije i osnivač reda Školske braće (Institut braće kršćanskih škola).  Bio je katolički svećenik i doktor teologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je osnivač i organizator mnogobrojnih škola za odgoj siromašne djece. Glavne su značajke njegove reforme odgoja: besplatno školovanje širokih slojeva, primjena simultane, kolektivne metode umjesto individualne, sustav nižeg i višeg stručnog školstva, prve posebne više škole za učitelje, predavanja na materinjem, a ne na latinskom jeziku. 

 

Danas je blagdan sv. Ivan Krstitelj de La Salle – čovjeka koji je najviše učinio na području razvoja školstva, tako da je 1950. godine čak proglašen svecem zaštitnikom onih koji se bave učiteljskim zanimanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pripadao prostoru i vremenu u kojem je vladao poznati francuski kralj Luj XIV. – poznat i kao “Kralj Sunce”. Naime, sv. Ivan Krstitelj de La Salle rođen je u doba kad je mladi Luj XIV. već vladao, a umro je niti 4 godine nakon smrti toga kralja, na današnji dan 1719. godine. Kada je imao oko 20 godina, umrla su mu oba roditelja u razmaku manjem od godinu dana. Tako se on već u dobi od 21 godinu našao na čelu obitelji, odgovoran za obrazovanje 4 mlađa brata i 2 sestre.

Nakon što je završio teologiju i zaredio se za svećenika, došao je malo po malo u dodir s obrazovnom strukom. Naime, sudjelovao je u jednom pothvatu uspostave škole koju su vodile časne sestre, i tamo je stekao određeno iskustvo s organizacijom obrazovanja. Uskoro je još jedna bogata žena u Reimsu željela osnovati školu i tražila je da La Salle pomogne.

S vremenom se on snažno posvetio obnovi i modernizaciji školstva. Primijetio je da su lokalni učitelji prilično siromašni i zakinuti, pa ih je počeo pozivati u vlastitu kuću na obroke, pri čemu su oni stjecali bolje navike za stolom, a on ih je i dodatno educirao. Svečeva obitelj tome se protivila, jer su učitelji bili iz nižeg društvenog sloja. No, La Salle je zatim čak pozvao učitelje i da žive u njegovoj kući, što je izazvalo svojevrstan skandal. U obiteljskoj parnici kuća mu je oduzeta, na što je on iznajmio drugu i uselio se tamo s učiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S vremenom je ta zajednica u kojoj je živio on i učitelji prerasla u vjerski institut. Dobili su naziv “Fratres Scholarum Christianarum” tj. “Braća kršćanskih škola” (“Školska braća”). Zanimljivo je da je to bila prva organizacija namijenjena obrazovanju čiji članovi nisu bili svećenici.

La Salle se, tako, posvetio obrazovanju samih učitelja, pa je u tu svrhu osnovao škole za njih.

Njegovi sljedbenici, Braća kršćanskih škola ili de La Salleova braća, još danas uspješno djeluju u 82 zemlje na svim kontinentima, u više od 1000 učilišta, s više od milijun učenika i studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.