7. veljače 1927. rođen Dušan Vukotić – prvi hrvatski dobitnik Oscara

Na današnji dan 7. veljače 1927. rođen je Dušan Vukotić, prvi hrvatski dobitnik nagrade Oscar. Nagradu je dobio 1962. za animirani film pod imenom Surogat. Film je bio proizvod poznate Zagrebačke škole crtanog filma gdje su se uz Vukotića nalazili autori Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Vladimir Kristl i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi animirani film izvan SAD-a koji je dobio nagradu Oscar, a doživio je svjetsku slavu i nagrade diljem svijeta. Po tom kriteriju Surogat do današnjeg dana ostaje najnagrađivaniji film koji je napravljen u Hrvatskoj.
Surogat je 10 minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca iz 1961.

Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.
U suštini to je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe lijepo ispuše.

Surogat ili (Ersatz) je nastao u vremenu kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.
Dušan Vukotić unro je u Zagrebu 1998. Tijekom 1990-ih davao je potporu obnovi nezavisnosti Crne Gore. Bio je član udruga nacionalnih Crnogoraca u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.