7. veljače Spomendan žrtava komunizma – Hercegovina se sjeća strašnih ubijanja i komunističkog terora

Foto: Thinkstock

Skupština Županije Zapadnohecegovačke jednoglasno je 2015. usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače Spomendanom na žrtve komunističkog terora. To ujedno i provedba Rezolucije Vijeća Europe broj 1481. o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, usvojena 25. siječnja 2006. u Strasbourgu.
Tu civilizacijsku tekovinu, po uzoru na Hercegovce, Republika Hrvatska tek mora provesti posebno jer je provedena i u većini bivših komunističkih država Europske Unije (osim onih na prostoru bivše Jugoslavije).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncem II. svjetskog rata i u godinama poraća hrvatski je narod u Hercegovini bio je izložen iznimno brutalnoj represiji komunističkog terorizma i diktature. Hercegovci su se na udaru našli prije svega zbog svoje odanosti crkvi i državotvornoj ideji prava hrvatskog naroda na svoju državu. Nova komunistička vlast, koja je snažno negirala pravo Hrvata na državu i koja je 1945. proglasila svaku želju Hrvata za državom protudržavnim i antijugoslavenskim činom, udarila je prvo na ljude koji se nisu htjeli odreći svog nacionalnog i vjerskog identiteta.

Stoga je cijelu Jugoslaviju zahvatila protuhrvatska zločinačka histerija koja se na hercegovačke Hrvate „sručila“ na temelju zapovijedi iz Beograda, ali i Zagreba gdje su na vlast došli projugoslavenski komunisti, mrzitelji svake hrvatske državotvorne ideje ili kršćanske vjere.

Na području Hercegovine koja pripada Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, tijekom II. svjetskog rata i poraća, prema nepotpunim podacima je 18.400 stradalih osoba. Ukoliko ovoj brojci pribrojimo i 1529 stradalih na prostoru Rame, koji zemljopisno nedvojbeno pripada Hercegovini, dođe se do podatka o 19929 žrtava II. svjetskog rata i poraća sa područja Hercegovine, što u postocima iznosi nešto iznad 10 % ukupnog stanovništva.
Najveća stradanja Hrvata katolika zabilježena su u župi Nevesinje gdje je ubijeno 50% Hrvata. Od 1647 Hrvata, koliko ih je 1940. živjelo na prostoru ove župe, u godinama II. svjetskog rata i poraća živote je izgubilo 847 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno mjesto u srcima hercegovačkog puka ima 66 nevino ubijenih hercegovačkih franjevaca. Prema svjedočanstvu jedan od njih, starac u invalidskim kolicima, bio je dovezen pred veliki križ na koji je trebao pljunuti i odreći se Krista. Časni starac nije ni pomišljao na to, a komunistički zločinci su ga na licu mjesta ubili. I u vrijeme brutalne komunističke represije hrvatski puk Hercegovine je krišom obilazio grobove franjevaca ili poznata mjesta stradanja. Uz zapaljenu svijeću molilo se za njih, koji samo zbog svoje vjere u Boga i pripadnosti svome hrvatskom narodu mučenički okončaše svoje živote.

U Hercegovini je ubijen 81 katolički svećenik i 1 časna sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.