70. Dubrovačke ljetne igre: Dodijeljene nagrade “Orlando”

Dubrovnik, 25.08.2019. - Hrvatska dramska umjetnica Doris Šariæ Kukuljica te violinist Luka Šuliæ i pijanist Aljoša dobitnici su nagrade „Orlando“ za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa jubilarnih 70. Dubrovaèkih ljetnih igara, dok je posebna nagrada Grand Prix „Orlando“ pripala Milki Podrug Kokotoviæ. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Dramska umjetnica Doris Šarić Kukuljica te violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić dobitnici su nagrade “Orlando” koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 70. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju dodijelio HRT dok je Grand Prix za životno djelo dobila Milka Podrug Kokotović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost uručenja bila je u atriju dubrovačke palače Sponza.
Glumica Doris Šarić Kukuljica je nagrađena za ulogu Mare u dramskoj predstavi “Geranium” prema istoimenoj pripovijetci Iva Vojnovića i pripovijetci “Otok” Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović, dok su glazbenici Luka Šulić i Aljoša Jurinić nagradu zaslužili izvedbom na koncertu u prepunom Kneževom dvoru 22. kolovoza.

Šarić Kukuljica: Nagrada je dio zajedničkog rada

Šarić Kukuljica je istaknula kako je nagrada dio zajedničkog rada jer je kazalište kolektivna umjetnost.
“Niti jedno ‘osobno’ postignuće i nagradu koju za to primimo ne može biti samo moje. Ona je i dio divne ekipe mladih ljudi s kojima sam radila. Vojnović je naš”, rekla je glumica.
Doris Šarić Kukuljici i Aljoši Juriniću nagradu je uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, dok je nagradu za Luku Šulića preuzeo njegov otac Božo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put dodijeljena je Grand Prix nagrada “Orlando”, za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobila ju je glumica Milka Podrug Kokotović.

„Imala sam sreću što sam uspjela doći u Dubrovnik, a ne u Split ili Zagreb. Sretna sam što sam radila sa sjajnim glumačkim partnerima i vrhunskim redateljima na najdivnijim prostorima našeg velikog grada Dubrovnika. Publika i kritika su me podržavali. Iako nije uvijek bilo bajno, bilo je i trnja i suza. Hvala svima što ste mi pomagali i bili dio mene na dugom hodu još nedovršene moje glumačke priče“, rekla je Podrug Kokotović.

Na dodjeli su, uz nagrađene, govorili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada “Orlando” ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik Izbor, a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Nagrada Orlando, rad Ivice Propadala, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.