8. srpnja sveti Kilian, Colman i Totnan – irski misionari sa zelenog otoka donijeli Evanđelje u Europu!

Foto: Autor:VisualBeo Horvat commons.wikimedia.org

Irski misionari su uspješno djelovali u istočnoj Frankoniji i Tiringiji (danas područje Bavarske i sjevernije oko Erfruta). Kilian je tamo pokrstio mnoge pogane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Kilian (Killian, Cillian), irski misionar, biskup i mučenik, apostol Frankonije, rođen je oko 640. u plemićkoj obitelji, u Cloughballybegu kod Mullagha (grofovija Cavan). Postao je monah i opat u samostanu Hy (Iona). Školovao se u Roscarberryju (grofovija Cork) i Tuosistu (grofovija Kerry). S jedanaest svojih drugova uputio se 686. kao misionar preko Galije u Rim. U Rimu je krajem 686. posvećen kao misionarski biskup. Papa Konon (Conon) poslao ga je 687. s njegovim irskim prijateljima, svećenikom Colmanom (Colmán, Kolonat) i đakonom Totnanom, kao misionara u Frankoniju (danas sjeverna Bavarska i istočni Baden-Württemberg). Misionari su uspješno djelovali u istočnoj Frankoniji i Tiringiji. Kilian je tamo pokrstio mnoge pogane, među njima i franačkog vojvodu Gozberta.

Opomenuo je Gozberta jer je živio u nedopuštenoj vezi s Geilanom, udovicom svog pokojnog brata. Geilanu je to tako naljutilo da je u Gozbertovoj odsutnosti naredila vojnicima da ubiju Kiliana i njegove najbliže suradnike, Colmana i Totnana. Odsjekli su im glave na glavnom trgu u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska), gdje su misionari propovijedali. Umrli su mučeničkom smrću na današnji dan, 8. srpnja 689. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.