8. svibnja sveti Viktor Maur – mučenik iz Afrike

Foto: Rielaborazione di Beatrice su foto originale di Giovanni Dall'Orto , wikipedia

Sveti Viktor Maur (Victor Maurus, Vittore il Moro, Victor the Moor), rimski mučenik, rodio se u III. stoljeću u afričkoj pokrajini Mauretaniji u kršćanskoj obitelji. Bio je rimski vojnik, pripadnik pretorijanske garde. Za vrijeme cara Maksimijana Herculiusa služio je u Milanu. Odbio je žrtvovati poganskim idolima i radije je podnio mučeničku smrt nego izdaju Krista Gospodina. Dogodilo se to godine 303. na mjestu današnjeg grada Lodija (Lombardija). Najprije je silom odveden na hipodrom blizu današnje Porte Ticinese (milanska gradska vrata). U prisutnosti cara Maksimijana i njegovog savjetnika Anulina odbio se odreći kršćanske vjere pa je izbičevan i podvrgnut mukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon čudesnog bijega ponovno je uhvaćen pa mu je u Lodiju mačem odrubljena glava. Njegovo tijelo čuvale su prema legendi divlje životinje, a pronašao ga je milanski biskup, sveti Materno. Prema Grguru Tourskom (538-594), franačkom povjesničaru i teološkom piscu iz VI. stoljeća, na grobu svetog Viktora dogodila su se mnoga čuda te je na tom mjestu sagrađena raskošna crkva. Njegovo štovanje naročito je unaprijedio sveti Ambrozije, biskup Milana u IV. stoljeću. On je u čast mučenicima Viktoru, Narboru i Feliksu, rimskim vojnicima podrijetlom iz Mauretanije, spjevao prigodnu himnu. Viktorove relikvije premještene su na zahtjev svetog Karla Boromejskog 1576. u crkvu redovnika olivetanaca u Milanu (San Vittore al Corpo). Sveti Viktor Maur zaštitnik je zatvorenika i prognanika te brojnih župa i crkava u Italiji, naročito u milanskoj nadbiskupiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.