8. veljače 1992. Albertville – prvi nastup samostalne i neovisne Hrvatske na velikom sportskom natjecanju!

Foto: GettyImages

Svega 20-ak dana nakon međunarodnog priznanja Hrvatske u siječnju 1992., naše sportaše je čekalo prvo veliko sportsko natjecanje i to – Olimpijske igre!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan, 8. veljače 1992., Hrvatska je prvi put nastupila kao samostalna država na olimpijskim igrama. Bile su su to Zimske olimpijske igre u francuskom Albertvilleu.

Zanimljivo, iste godine u Barceloni su održane i ljetne OI, a bilo je to i posljednji put da se ljetne i zimske igre održavaju u istoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska zajednica priznala je Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992., a dva dana poslije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je privremeno priznao Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čime je hrvatski sport ušao u međunarodnu olimpijsku obitelj. Samo 24 dana nakon hrvatskog priznanja hrvatski sportaši su nastupili na svojim prvim olimpijskim igrama.

XVI. Zimske olimpijske igre - Albertville 1992.

Photo: wikipedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske olimpijske igre u Albertvilleu održavale su se od 8. do 23. veljače 1992., a čast da nosi hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja pripala je klizaču Tomislavu Čižmešiji.

Hrvatske boje u Francuskoj je branilo četvero sportaša – klizači Željka Čižmešija i njezin brat Tomislav, skijaš Vedran Pavlek, te skijaš trkač Siniša Vukonić. Iako je nastup u Albertivilleu protekao bez osvojene medalje, ove Igre ostaju zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog olimpijskog sporta.

Našu malu, ali po važnosti veliku hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila je šefica Misije Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI-ju (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984. godine). Treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac, te liječnik Ivan Drinković. Predsjednik HOO-a tada je bio Antun Vrdoljak, a glavni tajnik Slavko Podgorelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je počela slavna era hrvatskog sporta u samostalnoj Hrvatskoj koji je toliko puta donio radost i sreću hrvatskome puku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.