9. listopada sveti Denis (Dionizije) Pariški – zaštitnik Pariza i cijele Francuske

Kip sv. Dionizija Pariškog u katedrali Notre Dame, foto: Thesupermat, https://commons.wikimedia.org

Današnji sveti zaštitnik je i Dionizije Pariški (latinski Dionysius, francuski Denis de Paris, talijanski Dionigi di Parigi, engleski Denis ili Dennis), prvi biskup i apostol Pariza, misionar i mučenik.

U trećemu stoljeću je Pariz bio malo naselje “Lutetia Parisiorum”. Prema djelu svetog Grgura iz Toursa “Historia francorum” papa Fabijan je u 3. stoljeću poslao u Galiju Dionizija da naviješta Evanđelje. Uspješno je misionario sa svećenikom Rustikom i đakonom Eleuterijem, dok nisu podnijeli mučeništvo za Valerijanova progonstva 258. godine u Parizu na Montmartru (lat. Mons martyrum). Kasnije je nedaleko mučenikova groba podignuta glasovita benediktinska opatija St. Denis, kako Francuzi nazivaju Dionizija. Svečev grob je postao jedno od najvećih svetišta u zemlji. Tu su se sahranjivali francuski kraljevi. St. Denis je zaštitnik Pariza ali i cijele Francuske.

Njegovo je ime u francuskoj varijanti često i u našem narodu: Denis.

Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! Što ste naučili, i primili, i čuli, i vidjeli na meni – to činite i Bog mira bit će s vama! (Apostol Pavao)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr