9. prosinca 1946. – zbog čega je suđeno nacističkim liječnicima?

Foto: Wikipedia

Masovne eutanazije i eksperimentiranje na ljudima bili su među glavnim točkama optužnice protiv nacističkih liječnika. Na smrt je osuđen i Hitlerov osobni liječnik Karl Brandt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji je dan 1946. započelo suđenje njemačkim liječnicima iz Drugog svjetskog rata, koji su optuženi za eksperimentiranje na ljudima i za masovna ubojstva pod krinkom eutanazije. Među optuženima bio je i Hitlerov osobni liječnik Karl Brandt.

Zloglasni Josef Mengele, liječnik iz Auschwitza, uspio je izbjeći suđenje skrivajući se nakon rata po Njemačkoj i pobjegavši zatim u Argentinu. Jedna od glavnih točaka optužbe bilo je sudjelovanje u programu eutanazije, koji je predviđao usmrćivanje osoba koje su proglašene fizički ili psihički neizlječivo bolesnima.

Od 23 optuženika sedam ih je osuđeno na smrt (uključujući Hitlerovog osobnog liječnika te šefa njemačkog Crvenog križa). Devet ih je osuđeno na zatvorsku kaznu, a sedmorica su oslobođena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.