9. rujna 1993. Zločini agresorske srpske vojske – u odmazdi bombardiranjem gradova ubijeni i ranjeni civili u Zadru, Gospiću, Karlovcu, Dugoj Resi, Otočcu, Skradinu…

Foto: PU Ličko Senjska

Zločini agresorske srpske vojske u Domovinskom ratu bili su svakodnevni, brutalni i bez milosti. Cilj je bio etničko čišćenje i genocid nad Hrvatima i ne-Srbima na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Hoće li se za ove zločine nakon 30 godina bilo tko ispričati i nadoknaditi štetu koja se može nadoknaditi?

Srpska vojska, po zapovijedi i organizaciji  Beograda i Srbije, izvršila je agresiju na Hrvatsku do tada neviđenu u Europi. Cilj je bio pripojiti veliki dio naše domovine Srbiji, prvo kroz ostanak u tzv. krnjoj Jugoslaviji, a onda Velikoj Srbiji. Pod srpskom vojskom podrazumijevamo pobunjene Srbe koji su živjeli u Hrvatskoj, četnike i druge dobrovoljce iz Srbije i dr., te JNA koja je ratovala u korist Srbije.

 

Zbog uspjeha Hrvatske vojske u borbama oko Gospića u vojno-napadnoj akciji Medački džep, došlo je od odmazde nad civilima u brojnim hrvatskim gradovima.

Nakon što su, zbog čestih napada srpskog topništva na Gospić, hrvatske snage 9. rujna 1993. oslobodile područje medačkog džepa, Glavni štab srpske vojske tzv. Republike Srpske Krajine (okupirano područje RH) zapovjedio je da se “komande 8., 11. i 39. korpusa” pripreme za odmazdu, odnosno za “topničko i raketno djelovanje po rafineriji u Sisku, gradovima na liniji razgraničenja (Sisak, Gospić, Karlovac, Jastrebarsko, Dugo Selo, Kutina, Ivanić Grad) i po Zagrebu”, a “Vrhovni savjet obrane RSK” odlučio je da se, uz spomenute gradove, nastavi i gađanje Vinkovaca i Osijeka sa širim područjem, “uz upotrebu bojnih otrova”.

Srpsko topništvo granatiralo je i civilne ciljeve u dalmatinskim gradovima Zadru, Šibeniku i Biogradu, a uz navedene gradove napadnuti su i Perušić, Otočac i okolna mjesta, te Lučko (predgrađe Zagreba), Samobor i Popovača, u kojima su stradale civilne žrtve i počinjena velika materijalna šteta. Pritom su korišteni i projektili “zemlja-zemlja” (tzv. luna-17). Time je realizirana strategija “realne prijetnje”, zapravo strategija odmazde, koju je vodstvo SVK temeljilo na djelovanju dalekometnim topništvom i raketnim sustavima po hrvatskim gradovima, s ciljem odvraćanja hrvatskog vodstva od pokušaja oslobađanja okupiranih dijelova Republike Hrvatske, piše Hrvatski vojnik

Pobunjeni hrvatski Srbi napadaju na svim frontama: Gospić pretrpio nova velika razaranja, u Zadru jedna osoba poginula, a četiri ranjene, na središte Karlovca palo deset projektila i poginulo osmero civila, u Dugoj Resi poginuo civil (novinar Tomislav Belavić), u Otočcu poginula jedna osoba a šest ih je ranjeno, u Ogulinu ranjene tri žene, kod Skradina ranjena dva mladića.

Na predgrađe Zagreba (Lučko) pada veliki projektil ‘zemlja – zemlja’ luna-17 (NATO oznaka Frog-7), čime srpska vojska ostvaruje svoje prijetnje da će u slučaju napada odgovoriti odmazdom.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski vojnik
Photo: na današnji dan