Site icon narod.hr

‘Ana Frank’ potresna osobna ispovijest i posveta žrtvama netrpeljivosti

Predstava “Ana Frank”, čija je premijera u petak 6. ožujka u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji, prema riječima redatelja Jakova Sedlara, potresna je priča o djetinjstvu uništenom kaosom rata, ali i prikaz čitavog jednog razdoblja ljudske povijesti i posveta svim žrtvama netrpeljivosti i mržnje u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kazališnom projektu kojim se u godini u kojoj svijet obilježava 70. obljetnicu oslobađanja zloglasnog logora Auschwitz, Trešnja priključila sjećanju na jednu od najpoznatijih žrtava holokausta – židovsku djevojčicu Anu Frank, koja je život izgubila u ožujku 1945. u koncentracijskom logoru Bergen Belsen u Njemačkoj, samo nekoliko tjedana prije njegova oslobađanja.

“Iako se predstava odnosi na jednu konkretnu situaciju i osobu koja je igrom slučaja postala simbolom Drugog svjetskog rata, ona je zapravo ‘hommage’ svim mladim ljudima koji su patili i stradali u svim nevremenima ljudske povijesti”, kazao je Sedlar u razgovoru za Hinu.

Predstava je koncipirana kao monodrama u kojoj mlade glumice Lucia Stefania Glavich Mandarich i Karla Brbić u alternacijama evociraju dijelove poznatog “Dnevnika Ane Frank”, koji je Ana pisala od lipnja 1942., mjesec dana prije nego što se obitelj preselila u tajno skrovište, do kolovoza 1944., kada su otkriveni i deportirani u logore smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča dopunjena i dokumentarno-igranim filmom “Ana Frank, nekad i danas”

“Bez ijedne riječi mržnje, Ana poručuje kako vjeruje da postoje ljudi dobra srca i to je poruka i te predstave – ljubav, koja je vječna”, kazao je.

Predstava već ima dogovoreno gostovanje ovog proljeća u Tel Avivu, kamo odlazi na poziv Hebrejsko-arapskog kazališta u Jaffi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje bavljenje pričom o Ani Frank Sedlar je proširio i dokumentarno-igranim filmom “Ana Frank, nekad i danas”, koji od sljedeće godine kreće u distribuciju u kina diljem svijeta. U filmu, snimljenom u Gazi Ramallahu i Jaffi, Anine riječi po prvi put izgovaraju palestinski glumci na arapskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version