Ansambl Le Concert Spirituel nastupio na Dubrovačkim ljetnim igrama

Francuski vokalno-instrumentalni ansambl Le Concert Spirituel pod ravnanjem slavnog Hervéa Niqueta nastupio je večeras u atriju Kneževa dvora, u sklopu programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, a festivalskoj publici predstavili su zlatno doba francuske sakralne glazbe iz vremena vladavine Luja XIV., Kralja Sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalnost ansambla Le Concert Spirituel izvođenje je francuske duhovne glazbe, što mu je i donijelo svjetski ugled. Koncert je započeo nastupom ženskog zbora koji izlazi na scenu pjevajući u procesiji conductus iz 12. stoljeća posvećen Djevici Mariji – Beata viscera Mariae Virginis nepoznatog autora, a zatim i više skladbi Marc-Antoinea Charpentiera koji se danas smatra najvećim liturgijskim skladateljem 17. stoljeća.

U glavnom dijelu programa, Hervé Niquet predstavio je svoje najnovije otkriće: polifonu misu “Macula non est in te” (Nema mrlje grijeha na tebi), jedino preživjelo djelo francuskog skladatelja Louisa Le Princea, o kojemu se ne zna puno, te motet “O dulcissime” Domine Jean-Baptistea Lullyja, koji je bio nadzornik kraljevske glazbe i glazbeni majstor za kraljevsku obitelj Luja XIV.

Le Concert Spirituel bio je prvi ansambl u Francuskoj koji je nastupao na privatnim koncertima. Osnovan je u 18. stoljeću, a prestao s djelovanjem nakon Francuske revolucije. Ime tog ansambla oživio je Hervé Niquet 1987. godine osnovavši vlastiti ansambl koji na starim glazbalima oživljava veliki francuski repertoar koji se je nekada izvodio u dvorcu Versailles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Concert Spirituel usko surađuje s Centrom za baroknu glazbu Versaillesa i izvodi skladbe velikih francuskih skladatelja od Charpentiera do Lullyja, Campre ili Boismortiera. Svake godine ansambl nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Salle Pleyel, Théâtre des Champs-Elysées, Château de Versailles, Barbican Center, Royal Albert Hall u okviru festivala BBC Proms, Wigmore Hall u Londonu, BOZAR u Briselu, Auditorio Nacional u Madridu, Koncertna dvorana u Šangaju, Theater an der Wien, te u Luxemburškoj filharmoniji i Tokijskoj operi.

Zahvaljujući svojoj temeljitoj naobrazbi, čembalist, orguljaš, pijanist, vokalist, skladatelj, ravnatelj zbora i orkestra, Hervé Niquet glazbi pristupa kao pravi istraživač, vraćajući se njezinom prvobitnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalnost i uobičajenost. Niquet se, kako je istaknuto u najavi koncerta, ponosi svojim ansamblom sastavljenim od vrsnih glazbenika koji se, uz koncertne nastupe, bave i gradnjom instrumenata te povijesnim istraživanjima, a jedan je od najgorljivijih promicatelja francuskog repertoara – od razdoblja baroka do početka 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.