Apostolski nuncij u BiH pozvao vlasti na izmjenu izbornog zakona: ‘Osigurati jednakost svih konstitutivnih naroda ove zemlje’

Foto: fah

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini msgr. Luigi Pezzuto pozvao je vlasti u BiH na izmjene izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost konstitutivnih naroda ocijenivši kako je jedan od najvećih problema predstavlja pokušaj dominacije nad malobrojnijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bilo bi dobro napraviti kvalitetne korake dalje, prije svega izmjenu izbornog zakona. Ja ne mogu reći kako to treba uraditi, ali mogu preporučiti temeljno načelo od kojeg ova reforma mora početi – osigurati jednakost svih konstitutivnih naroda ove zemlje”, rekao je Pezzuto u intervju za sarajevski Dnevni avaz od ponedjeljka. Pojasnio je kako izmjene izbornog zakona u BiH treba osigurati jednakopravnost te ravnopravnosti različitih naroda “u institucijama zemlje, u zapošljavanju, zdravstvu i svim aspektima života”.

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto posjetio Drvar zbog zapreka u izgradnji crkve

“Tako biste dobili modernu državu”, rekao je papinski izaslanik u BiH.

Po njegovim riječima BiH kao višekulturalna, višenacionalna i višereligijska zemlja može ostvariti napredak samo ako postigne suglasnost svih naroda, bez dominacije brojnijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mora se shvatiti da nijedan narod ne može biti jači od drugog, isključiti druge. Najveća iskušenja, ne samo ovdje, jesu da većina želi biti jača nad manjinom”, istaknuo je apostolski nuncij u BiH.

(FOTO) Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto na proslavi patrona župe Drvar

U BiH su dominantne tri nacionalne zajednice, Hrvati, Bošnjaci i Srbi, od kojih najveći broj pripada i religijskim zajednicama, Katoličkoj Crkvi, islamu i pravoslavlju. Hrvatski politički predstavnici u BiH često upozoravaju kako ih brojniji Bošnjaci preglasavaju i nastoje ostvariti dominaciju, dok je u Republici Srpskoj kao posljedica rata prognan najveći broj Hrvata katolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto o dolasku pape u Sarajevo: Moramo biti ne samo ponosni na ovu priliku nego se osjećati ispunjeni osjećajem odgovornosti

Nuncij Pezzuto u intervju je istaknuo kako je najveće bogatstvo BiH upravo njezina različitost koju treba poštivati te je pozvao političare i predstavnike različitih naroda da postignu dogovore kako bi se zaustavio odlazak mladih ljudi iz zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.