Avangardna umjetnost Vlade Marteka u Tiflološkom muzeju

Zagrebački Tiflološki muzej pokrenuo je novi projekt “Čitajte gledanje – avangarda za sve”, kojime suvremenu umjetnost nastoji približiti osobama oštećenog vida – kao prva u tom projektu 5. ožujka otvara se izložba postkonceptualnog umjetnika, pjesnika, pisca i filozofa Vlade Marteka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Martek sebe naziva predpjesnikom, komunicira u javnim prostorima, na ulici, te se obraća širokom auditoriju. Njegov ‘svjesno infantilan’ umjetnički rukopis, njegov govor vida, prilagođen je populaciji osoba kojima nedostaje upravo vidna percepcija i to različitim tehnikama prilagodbe poput zvučnih opisa, filmske naracije, reljefnih otisaka i Brailleova pisma. Umjetnost, koja prema Marteku, nema alternative, prevodi se široj populaciji radi približavanja teže shvatljive avangardne umjetnosti”, ističe se u najavi izložbe.

Izložbom Martekovih djela i anti-djela, agitacija i video radova, namijenjenom svim posjetiteljima, Tiflološki muzej je avangardnu umjetnost prilagodio populaciji osoba čija je percepcija zakinuta za neke dimenzije doživljavanja svijeta pa i umjetnosti, dodaje se.

Tiflološki muzej je jedan od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Njegov novi stalni postav otvoren je 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba Vlade Marteka financirana je sredstvima Ministarstva kulture, realizirana u suradnji Tiflološkog muzeja i Instituta za istraživanje avangarde, a izloženi radovi su iz Kolekcije Marinko Sudac. Bit će otvorena do 26. ožujka.

Dan prije otvorenja Martekove izložbe, u Tiflološkom muzeju će se održati predavanje Guentera Berghausa, višeg znanstvenog suradnika Sveučilišta u Bristolu, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za futurizam, u povodu izložbe “Futurizam i futuristički manifest”, koja će se u tom muzeju otvoriti u svibnju. Berghaus će govoriti o futurističkom taktilnom teatru i taktilnoj umjetnosti, a predstaviti će vlastiti rad futurističkog taktilnog teatra iz 1998. i ideje o izradi taktilnih panela za Tiflološki muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.