Site icon narod.hr

Badnjak prema julijanskom kalendaru

Foto: fah

Kršćani koji se u bogoslužju koriste julijanskim kalendarom slave danas Badnjak, dan uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana, Božića. U tradiciji kršćanskog istoka na Badnjak se posvećuje drvo koje simbolizira tajnu Božjeg dolaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno se održavaju liturgijska slavlja. Običaji na taj dan obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.

U pravoslavnoj crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose kući na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi. Nakon večerašnjih liturgija, pravoslavni će vjernici slaviti Božić, uz staru čestitku istočne crkve “Mir Božji – Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”.

Na zagrebačkom Svetom Duhu, u kapelici pravoslavne gimnazije, posvećivanje badnjaka i molitvu predvodit će patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a na bogoslužju se očekuje i predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima te predstavnici ostalih kršćanskih crkava, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version